региони 26 май 2018 2018-05-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbFpLIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--51084960341e014dbb052aca81bd39699dad4b13/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31430.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Малката „Св. София” – храмът приютил две религии

Малка сграда с хилядолетна история е една от гордостите на турския град Визе, намиращ се на около 50 километра югоизточно от Къркларели и недалеч от българо-турската граница.

Постройката е известна като „Малката Св.София”, тъй като наподобява много на архитектурния шедьовър от Истанбул – базиликата на Светата премъдрост Божия "Света София". Малкият храм във Визе също е построен по времето на Юстиниан I.

Съществуването на сградата може да се раздели условно на два периода – християнски и мюсюлмански. Постройката търпи няколко преустройства. 

„Предполага се, че през  996 г. има едно земетресение, което нарушава част от конструкцията на църквата. През 11 в. тя отново е възстановена. През 15 в. храмът е превърнат в джамия.”, обясни археологът Красимира Костова.

Сградата е разделена в три части от три метра с диаметри от 1,30, 1,40 см и колони до тях. Върховете на мраморните колони са коринтски стил.


Като джамия сградата функционира до средата на 20 в. След това, отново при земетресение, пада минарето. През 2005 г. по един проект на държавата постройката е възстановена, но вече като посетителски център. След като е включена в Списъка на ЮНЕСКО за културните и исторически забележителности, сградата е възстановена до първоначалната си форма.

Днес всеки посетител може да види както част от християнските стенописи вътре, така и украсата от мюсюлманския период.


„Все още културните пластове тук не са допроучени, защото сградата се намира в акропола на тракийската столица Визе. След разпадането на Одриското царство (3 в. пр. Хр.), след владетелите Котис I и Сефт II, тук се образува едно тракийско царство, което на север е стигало до Босненски рид. Това владение е съществувало в продължение на два века ( до I в.)”, каза още Красимира Костова.

Тя допълни, че тракийският пласт не е добре проучен, като към този момент сондажни проучвания са направени единствено на резиденцията, която е на платото в източната част на града. В Средновековието (кр. 4 в. до 15 в.)това е било епископски център.

Град Визе е разположен на височина, от която се вижда обширна равнина, граничеща на запад с ниски възвишения, а на север и изток с по-високо разположена местност, която се слива с обърнатата към Къйъкьой и Инеада красива планинска верига, завършваща на Черноморския бряг. Точно около издадената напред хълмова част от планината, във форма на полукръг, е изградено и селището.

По височините над града се намират останки от крепостни стени и кули.

Визе е наследник на древнотракийския град Бизия – столица на последната тракийска династия на Реметалк І, разположен в племенната територия на астите. Единственият град, за който е било използвано определението „царски”. 

От дълбока древност е тракийско укрепено селище. До четвъртото хилядолетие, по време на желязната епоха, целият район е бил под владение на траките. Свидетелство за това са останките от най-ранната тракийска крепост (ІХ – VІІІ в.пр.н.е.), които се очертават на хоризонта на запад от градската крепостна стена. Железните рудници в околностите на Бизия се разработвали интензивно.

Град Визе беше посетен от служители на няколко български общини – Созопол, Приморско, Царево, които бяха на посещение в Турция. В инфотура се включиха още представители на туристическия бранш и журналисти. Посещението им в южната съседка беше част от проекта “Съвместна инициатива за промоция на трансграничния регион България – Турция като атрактивна туристическа дестинация”, реализиран от Бургаска Регионална Туристическа Асоциация.

автор: Марина Костова



Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...