ориентири 08 май 2018 2018-05-08 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFZKIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--99bae4691a64dee3a52c7bc4983145a30ac46802/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31253.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Бургас с поредица от събития за Деня на Европа

С поредица от тематични събитие Бургас ще отбележи Деня на Европа – 9 май.

Победителите в конкурса за ученически проект "Европа - предизвикателството за моята кариера" ще бъдат наградени утре – 9 май, от 13:30 ч. в залата на Център за личностна подкрепа и развитие /ЦПЛР/. 

Дебат "Бъдещето на Западните Балкани", с участието на възпитаници от Търговската гимназия, ще се проведе от 15:00 ч. в училището. В Деня на Европа две изложби - "Пътуване в Европа" и "10 права в ЕС", изготвени от Областен информационен център - Бургас, очакват своите посетители в градовете Камено и Средец.

В същия ден от 10:30 ч. доброволци от инициативата "Бургас харесва младите", с участието на ученици АЕГ "Гео Милев" и фанфарен оркестър към Търговската гимназия, ще преминат от Пантеона до Експозиционен център "Флора" в шествие-парад на знамената. 

От 11:00 ч. ще започне младежки форум "Предимството да бъдеш информиран". В него ще вземат участие представители от младежки екип "Европа", сдружение "АСУ Делфи" Бургас и фондация "Астика". Акцентът ще падне върху настоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Ще бъдат дискутирани и възможностите за включване на бургаски младежи в дейности и инициативи, с участието на доброволци от Европейска доброволческа служба. Вторият модул на форума ще представи Бургас като културна дестинация в Европейската година на културното наследство.

Отново на 9 май от 18:00 ч. в залата на Областна администрация Бургас НЧ "Фар 1946" - Бургас представя празничен концерт на вокалните групи и школите по пиано, посветен на Деня на Европа и Европредседателството. В същото време с "Ода на радостта" Бургаският духов оркестър ще посреща минувачите на открита сцена до "Часовника".

Програмата на 9 май продължава с общоевропейската "Нощ на литературата". От 18:00 в четири "четящи гнезда" небезизвестни личности ще четат откъси от интересни книги. Местата са: BarBossa, Кафе-книжарница "Екслибрис" /експо център "Флора"/, Craft shop Papa Beer и книжарница "Хеликон".

Събитието се организира съвместно с Чешкия културен център в София, културни институти и посолства на страните членки на Европейския съюз.

Заедно с Община Бургас в инициативата се включва и Регионална библиотека "П. К. Яворов". В брандирания от нея с ликовете на известни писатели автобус № 9,  движещ се по линията от ж.к. "Меден рудник" до ж.к. "Славейков", на пътниците ще се раздават за четене откъси от култови книги.

Честванията по повод Деня на Европа ще продължат и на 10 май. Стартът ще бъде даден с "Велообиколка на ЕвроБургас", като част от Деня на отворени врати по проекти с европейско финансиране. Събитието е част от европейската кампания "Европа в моя регион 2018", която се провежда във всички страни от Европейския съюз. 

Велообиколката ще започне в 13:00 ч. с начална точка Морска гара. След това ще се премине през обновената част на Морската градина, Бизнес инкубатора, Морското казино, Стената на приказките и ще приключи на Експозиционен център "Флора". След това от 14:00 ч. във Флората ще се проведе европейски пленер "България в Европа", с участието на ЦПЛР, където малки майстори на четката ще покажат приноса на ЕС в Бургас през своите очи.

Концерт на талантите от Национално училище за музикално и сценично изкуство "Проф. Панчо Владигеров" ще отбележи края на събитията, посветени на Деня на Европа в Бургас. Той ще започне в 18:00 ч. на откритата сцена до "Часовника".

 

 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...