различно 01 май 2018 2018-05-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcU5KIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--282a91a6625a48b8e61fd8e14315e4f046d5fe25/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31170.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ирминден е. Ето как са празнували нашите баби

В българския народен календар днешния ден – 1 май, е известен като Ирминден, Ермия, Ирмия, Ирима, Зъмски ден.

Вярвало се, че който не почита Св. пророк Йеремия, ще бъде ухапан от змия. Затова нашите прадеди са извършвали различни ритуали, свързани с гоненето на тези влечуги.

Още рано сутринта стопаните обикаляли из двора с огън в ръце и дрънкли с тенекии, като изричали заклинанието „Бягайте, змии и гущери, че е заран Иримия и ще ви връзва с въжета, ще ви стяга с ремъци”. 

На днешния ден жените не се решат, не шият и не плетат, не пипат конци и въжета, защото те наподобяват влечугите. 

В миналото на двора се е палел огън, който всички от семейството прескачали. Младите беряли див чесън и тревата пулчец, като се вярвало, че така няма да ги хапят змии, а ако ги ухапят, няма да е смъртоносно.

Друг обичай, характерен за празника, е ритуалната направа на подници – глинени съдове за печене на хляб. Според народа ни, те имали магическа сила и прогонвали зли демонични същества – змейове и хали, причинители на гръмотевиците и светкавиците. 

Сутринта на празника моми и жени отивали с песни да изкопаят глина и хума. След това започвали да я тъпчат с боси крака. Всяка жена се опитвала поне малко да се изцапа с тази смес, тъй като се вярвало, че така ще се предпази от ухапване от отровна змия. 

Глината се смесвала с плява, кълчища и козина, след което се отнасяла при башмайсторката –  възрастна жена, която изработвала съдовете. 

Броят на подниците варира според числеността на семейството, но задължително е нечетен. В обреда не могат да участват жени, които имат наскоро починали близки, защото се вярва, че подниците няма да са здрави. Обредът завършва с женска трапеза.

Св. Йеремия се почита и като повелител на градушката. Затова днес не се работи в полето, за да не се ядоса светецът и да изсипе ледени зърна, които носи в пояса си. В южните български краища жените, които скоро са родили, почитат светеца, за да не ерменясват те и децата им. В народните представи ерменките са зли женски демони, които отнемали млякото на родилките. За да ги прогонят, бабите берат ерминска лепка и с нея баят на майките и бебетата им. 

Рано сутринта на Свети Йеремия жените се търкалят по росните ливади, за да бъдат здрави.

Снимка: haskovo-bulgaria.com 
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...