ориентири 26 апр. 2018 2018-04-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcFZKIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c10c40eb2bfbc89e24cb7ac26c8ece48ee37bd11/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31126.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Младежи създават изкуство сред природата

Атрактивен арт пленер по лендарт събра талантливи младежи от Бургас, които искат да творят под открито небе и да се слеят с природата.

Събитието ще протече в рамките на четири дни – 26-29 април, и ще се състои в района на Атанасовското езеро, около Пътеката на саблеклюна.

Заниманията се водят арт педагозите д-р Добрин Атанасов и д-р Любен Кулелиев от Център „Алос”. В пленера участват ученици от специалност „Сценичен костюм“ и „Рекламна графика“ при НУМСИ ”Проф. Панчо Владигеров” – Бургас. В инициативата се включиха още експерти от проект „Солта на живота“ и представители на РИОСВ-Бургас, които работят за управлението и опазването на Атанасовско езеро.

Заниманията днес стартираха със запознаване с принципите на работа в лендарта. Младежите разбраха как може да се създава изкуство единствено от природни материали - дъски, клони, тръстика, листа, пясък, камъни и други.

В конкретния случай те използваха само материали, които могат да се намерят в солената лагуна. 

Инициативата е част от комуникационните дейности по проект „Солта на живота“ и се води от Българска фондация Биоразнообразие (БФБ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). 

 „Създадените произведения са временна естетизация на ландшафта и нямат за цел да нанасят трайна промяна или конструктивна намеса върху елементите на средата. Няма да бъде нарушавана целостта и функционалността на природни елементи и парковата инфраструктура. Ще бъдат спазвани основните принципи на безопасност при работа в обществени пространства с конкретните инструменти и природни материали. На всички участници ще бъде проведен предварителен инструктаж за безопасност на труда и работа с конкретния инструментариум, както и спазване на обществения ред. Ще бъдат осигурени нужните предпазни средства и инструменти, съобразени с възрастовите характеристики на участниците и техните умения.”, коментира д-р Любен Кулелиев от Център Алос. 

Всеки, който има интерес е добре дошъл на терен, за да се запознае с работата на участниците и творческия процес по изграждане на арт инсталациите.


Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...