ориентири 24 март 2018 2018-03-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcTVJIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4d8a45d036b7e127fe3f5d5f06c10cac1a3f5b72/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30764.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За бактериите, които чистят замърсени почви и премахват миризмите от заводските комини

Петър Димитров  е представител за България на италианската компания за биотехнологии Евровикс. Заедно със свои колеги той предлага едно авангардно решение на проблема с неприятните миризми във въздуха над Бургас. 

Оказва се, че ролята на „спасител“ може да бъде поверена на бактерии и ензими, които са в състояние да разградят напълно замърсителите в почвите , в нефтените утайници, в пречиствателни станции и във въздуха. Още за тези наричани от науката „концентратори на живот“ ще разберем от разговора с Петър Димитров.

В кои сфери предлагате нови технологични решения?

Сферите са опазване на околната среда, земеделие, животновъдство и аквакултури.

Поводът да започнем този разговор е готовността ви да предложите работещ и доказан модел по отношение на околната среда тук в Бургас и в частност за утайниците край града…какво ще ни разкажете за решението?

Не става въпрос за едно решение, а за цяла система от решения. В този случай става въпрос за биовъзстановяване и биоремедиация на силно замърсени почви в утайниците и съответно решение на проблема с неприятните миризми, които са следствие на неправилни действия в продължение на дълги години. Конкретно,  нашата компания „Евровикс“ на базата на своя дългогодишен опит / имаме клас IX в Международния регистър и отговаряме за мелиорацията и възстановяване на всякакви почви, замърсени с леки или въглеводороди, тежки метали и всякакви други субстанции/ предлага цялостно решение за рехабилитиране на тези утайници.

Нашите продукти са създадени и разработени на база на биологично активни живи съставки. Това са специално селектирани бактерии и ензими с растежни фактори, които са съобразени с типа замърсители, леки или тежки въглеводороди, полихлориди, най-често органични съединения, които са изключително трудно разградими по естествен път в природата. Опитът ни доказва ,че такива замърсители могат да бъдат разградени успешно по биологичен способ. Нашите бактерии са в състояние да постигнат това. Трябва да се знае, че безспорното предимство на биологично активните продукти, че са безвредни за човека.

Какво се отделя при разграждането на замърсителите и реновирането на замърсените почви?

Крайните продукти от този процес са същите като при природните процеси, т.е отделя се вода и естествени продукти. Чрез биостимулатори се ускорява процесът на разграждане, а това е предимство. Конкретно за тези зони с утайниците са необходими години за разграждане на веществата в тях, ако оставим всичко на природата. Да, те до някаква степен ще се разградят, но ще нанесат вреди на самата почва. Затова ние предлагаме изцяло премахване на замърсителите и възстановяване на почвата до условие и концентрация на флора и фауна от преди да се случи замърсяването.

Ако вашият метод е по-нестандартен, той по-скъп ли е?

Не бих казал. Предлагаме продукт, който изцяло възстановява процесите в природата. Мога да дам пример за сходен проблем като в Бургас. Става дума за рафинерия в Милано. Там почвата е възстановена и регенерирана до такава степен, че там на тази площ има в момента изграден търговски център. Нали си представяте какви екологични стандарти са били покрити. Почти 100%  са възстановени условията в терените преди замърсяването. 

Вероятно вие разчитате на италианско ноу хау, но имате ли свои, български разработки?

В момента започваме експерименти с почвите, които са били замърсени от различни нефтопродукти в утайниците край Бургас.  Според мен най-трудните казуси са с почви, които са били в досег с нефтохимическата промишленост. 

Ние сме в България от три четири години и така се развиха нещата, че първоначално започнахме да работим в сферата на екологията, но се наложи да поемем ангажименти и за случаи в земеделието. Например, със замърсени почви от продукти на фармацевтичната промишленост или при прекалено използване на минерални торове. Възстановяваме почвите, качеството и структурата на почвата. Възстановяваме хумуса.

Извинете ме за елементарния въпрос, но самите бактерии, които създавате…те от италиански лаборатории ли са или от български? Нещо като „бацилус булгарикус“, но не за киселото мляко, а за чистене на почвите?

Бактериите са универсални. Има ги навсякъде в почвите по света. Абсолютно естествени бактерии, ензими и екстракти. Когато ги добавим в почвата, ние подпомагаме развитието на такива видове при подходящи условия като влага ,топлина и те се развиват експоненциално. Бактериите, които ползваме са различни според вида на замърсителите.

Значи за вас е предизвикателство да възстановявате всякакви терени в България, засегнати от някакви промишлени замърсители?

Да, можем, но ни е необходима много голяма база от информация, но я получаваме трудно. Анализи, параметри, количества, размери на замърсяването на пластовете, вида на замърсителите

Как ви приемаха в началото в България?

С недоверие. Евровикс има представителства в цял свят, в момента екипи н компанията работят по отстраняването на екологични проблеми в Китай, Бразилия, Еквадор . ООН предпочете Евровикс за отстраняване на нефтени утайки в четири от най-големите пристанища в света. Това  показва мащабите на работа. Можем да реагираме при замърсявания не само на почви, но на води…морета, океани, езера, реки. Намесваме се и при случаи на замърсяване на въздуха. Имаме системи, които могат да се прилагат за това. Специални системи разпръскват биоактиватори във въздуха, за да спрат запрашаване или неприятни миризми.

Темата за чистотата на въздуха е особено важна в Бургас. Вие имате ли готово решение на този проблем?

Проблемът със старите утайници е много комплициран. Тези съоръжения са останали на плещите на ЛУКОЙЛ, а държавата е трябвало да осигури финансов ресурс за почистването им според условията на приватизационния договор. Това не е станало в необходимата степен. 

Трябва да бъде избрана технология и финансиране. 

А вие предлагате модел ли?

Да, но държавата чрез МОСВ трябва да избере решението за отстраняването на този екологичен проблем. От тези утайници се отделя силна миризма заради активни и неконтролирани процеси на ферментация и разграждане на открито под въздействието на светлина и въздуха. Този проблем може да бъде решен от нас, ако бъдем избрани, но е неправилно да се хвърля така лесно вината върху промишлените предприятия

Неприятните миризми не са от пряката дейност на рафинерията, а от утайниците. Но хората се подвеждат и скачат без да знаят конкретни параметри. Факт е, че станциите на РИОСВ също не могат да уловят замърсителите, защото те са специфични. А иначе инсталациите за полимери и нефтохимия са спрени от години, а те бяха основен източник на миризми. 

За тези утайници трябва да се вземе решение на високо ниво, защото самата операция е сложна, техниката е специализирана и държавата трябва да се заеме.

В кои други сфери предлагате модели, системи и решения?

В почти всички сметища  в Италия сме монтирали системи за аериране на неприятните миризми. Говорим за органични отпадъци в случая. При самото сепариране на отпадъците се отделят неприятни миризми заради ферментацията. В Западна Европа във всички депа за отпадъци се използва третиране чрез такива биологични продукти, за да се ускори разграждането, но и за да е контролиран и стабилен този процес. Това става още при сепариране на отпадъка, преди да отиде за депониране. Затова в такива депа по нищо не личи, че те са …депа. Няма никакъв мирис. Това е добре за околната среда, защото не се отделят никакви микроорганизми.

автор: Красимир Калудов
Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...