региони 02 март 2018 2018-03-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaDlJIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--213aa3e1983ed3d06f813a20cf4aa148de95e43e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30542.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Община Карнобат затвори училището в село Соколово заради липсващи ученици и ниска раждаемост

Училището в село Соколово, община Карнобат да бъде закрито. Това решение взе на последното си заседание общинският съвет.

Като мотив за прилагането на тази непопулярна мярка беше посочена трайната тенденция за намаляване на броя на децата и невъзможността да бъдат формирани паралелки с изисквания брой ученици в тях.

В началото на настоящата учебна година за обучение в начално училище „Христо Ботев“ в село Соколово са били записани 65 деца, като 55 от тях са от гр. Карнобат, пет от село Драгово и две от село Хаджиите.

По време на проверка през месец октомври миналата година, инициирана от Регионален инспекторат по образованието Бургас, е било установено, че при вписани в дневниците 65 ученика, в класните стаи са присъствали 32 деца. Втора проверка е установила, че част от учениците/общо 22/  трайно не посещават учебните занятия, защото отсъстват от страната.

Към 1 януари 2018 год. официално броят на децата от I д IV клас е бил намален от 65 на 39, което поставя под въпрос делегирания бюджет, както и качеството на учебния процес. Освен това на предходно свое заседание общинските съветници отказаха да гласуват за дофинансиране на учебното заведение.

Същевременно според статистиката  в селата Соколово, Драгово, Хаджиите и Козаре, за които е предназначено училището в Соколово, през 2015 год. са се родили общо едва 3 деца.

Според прогнозите на експертите недостатъчният брой ученици ще попречи на училището да се развива и то ще продължи да съществува като „неустойчива образователна институция.  Последиците от това вече са видими и от показаните слаби резултати от децата в Националното външно оценяване в IV клас.

Анализите показват, че няма да могат да се изпълнят изискванията за организация, качество и финансиране на учебния процес в училище „Христо Ботев“ в село Соколово, което поставя учениците му в неравностойно положение спрямо останалите в общината.

Закриването на учебното заведение ще премахне този дисбаланс, смятат съветниците.

Очакванията са с пренасочването на учениците в други общински училища в Карнобат да се гарантира по-добрата им интеграция и по-качественото им образование.

От община Карнобат вече планират как да осигурят много по-добри условия за децата през следващата учебна година. Гарантиран е техният безплатен превоз.

Със своето решение Общинският съвет възложи на кмета  Георги Димитров да изготви аргументирано предложение до Министерството на образованието и науката за закриването на НУ „Христо Ботев“

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...