политика 24 фев. 2018 2018-02-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFJIIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--9be83bd504e08884a694e201df816e6312aac06e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30496.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Иван Вълков: Целта ни е да сложим край на нелегалните автосервизи и на фалшивите технически прегледи

Иван Вълков е народен представител от бургаската група на ГЕРБ и е член на парламентарната комисия по транспорт и съобщения. Той е един от вносителите на поправките в Закона за движения по пътищата, чието приемане ще доведе до разделянето на този закон на три нови. Една от очакваните последици от тази промяна е веднъж завинаги да бъде сложен край на дейността на нелегалните автосервизи, които работят с незнайно какви резервни части и извършват незнайно какви ремонти и технически прегледи. Още по темата в следващото интервю.

Какво се каните да промените с колегите си в Закона за движение по пътищата?

Някои от предложенията бяха направени още през 2014 год, но по една или друга причина не се стигна до гласуването им.  А иначе сега се работи за разделяне на  Закона за движение по пътищата на три части…

Но защо e необходимо да има чак специален Закон за сервизите, например?

Трябва, защото с този закон ще премахнем една празнота, т.е ще регулираме и ще контролираме дейността по техническото обслужване на автомобилите. Това е изключително о важен елемент по отношение на безопасността на движението

Ще спрете ли сегашната практика неизправни автомобили да получават документ, че са изрядни и да се движат по пътищата?

Хубаво е да се знае, че около 25% от произшествията по пътищата в България  са последица от лошото техническо състояние на автомобилите. Автомобилите се ремонтират, но този процес не се контролира. В държавата има над 3.5 млн. автомобила  и все едно ние сме оставили една четвърт от тях да се движат неизправни, просто така. 

Смятате да затворите тази вратичка в закона или тази врата в полето?

Просто ще регламентираме тази дейност. Ще въведем регистрационен режим и всеки сервиз ще трябва да бъде вече регистриран. В момента има между пет и шест хиляди сервиза и не се знае кой всъщност е сервиз и кой не е. Всеки обект,  регистриран по Търговския закон, може де се самоопредели като автосервиз. Това не е сериозно. Има Закон за селско-стопанската техника, а няма закон за пътно-транспортните средства.

Ще ударите ли с този закон по сивия сектор?

Да, онези сервизи, които не отговорят на изискванията, ще изчезнат.

А онези, които се регистрират официално и станат „видими“,ще носят ли отговорност за извършените услуги, ако случайно ремонтиран от тях автомобил предизвика произшествие заради техническа  неизправност?

Точно това е.  Ще носят отговорност. Искаме всеки автомобил да притежава  сервизна книжка и да се създаде единен регистър.

А техническите прегледи влизат ли под действието на този закон?

Да, техническите прегледи също. В Закона за пътно-транспортните средства ще влезе регистрацията на автомобилите,  техническото обслужване, годишните технически прегледи, сервизната дейност , в това число и откъде се внасят резервните части, какви са резервните части, с каква годност са. Сервизите ще дават или няма да дават гаранции. Някои от тях могат да правят ремонт, но да не дават гаранции. Тогава обаче клиентите ще решат  кой сервиз да ползват. Най-вероятно онзи, който има дава една година гаранция, например, а не онзи, който не дава никаква гаранция.

Имате ли подкрепата на другите парламентарни групи за идеята ви да поставите под контрол всички сервизи?

Патриотите ни подкрепят. БСП и ДПС обаче смятат ,че така щели да бъдат „ударени“ малките сервизи, а това не е вярно. Моята цел и на колегите ми е да има регулация в този бранш и прозрачност. Защото ако недай си Боже някой неизправен автомобил удари вашето дете или ваш близък, тогава има ли значение къде е бил обслужен този автомобил? В малък или в голям сервиз, това ще ви интересува ли? Или ако онзи случай с автобуса, който остана без спирачки на Бакаджика и уби толкова много хора?  Има ли значение в малък или в голям сервиз е бил обслужен?  Важно е кой го е обявил за технически изправен. Или онзи автобус, който катастрофира на магистралата и уби девет души. Има ли значение малък или голям сервиз го е обслужил? Важно е кой е вързал с тел спирачния механизъм и е пуснал този автобус да се движи по пътищата.

А ще има ли нови и по-големи санкции за онези сервизи, които са направили формален технически преглед и са пуснали  технически неизправен автомобил по пътищата?

Това всичко е въпрос на тълкувание на закона. Всяко нарушение ще бъде наказвано. Начинът на наказание  е  според  наказателния кодекс и административно -правните разпоредби на съответния закон. Може да бъде санкциониран според разпоредбите, но въпросът е , че  в момента никъде и никой не проверява и не санкционира. На проверки подлежат единствено онези сервизи, които работят на светло, а онези от сивия сектор никой не ги проверява, защото нямат правно основание. Те казват  „Ние ремонтираме собствения си автомобил“ и нищо не може да се направи.

Кога ще разглеждате този закон2 В следващите дни ли?

Не, не. Този закон ще бъде публикуван на сайта на Министерство на транспорта през март. После един месец ще подлежи разискване и ще има време за предложения от граждани. После ще мине през всички ведомства. Тогава ще бъде внесен в Народното събрание. Сега има междуведомствена работна група от няколко министерства, с представители на  МВР, на МРРБ, на МОН и Министерството на транспорта.  Минаваме на ниво обсъждане между министерствата и работната група.

Законът за движение н пътищата ще се раздели на три части, както вече ви казах. Закон за движение по пътищата и  неговите правила и административно правни разпоредби , т.е наказателни.  Вторият  ще е Закон за пътнотранспортните средства и тяхната регистрация, ремонт и и обслужване, третият ще е Закон за водачите на моторно-превозните средства и тяхното обучение

И всеки закон ще бъде под егидата на ресорно министерство, така ли?

Да. МВР ще отговаря за Закона за движение по пътищата,  а другите два закона условно са под егидата на Министерство на транспорта , но ще има наредби, в които ще участват други министерства. Например  Министерството на образованието.

автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...