политика 23 фев. 2018 2018-02-23 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdmxIIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b5b2ca90ede82cd010bbffefaa9cac75e92ffa11/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30487.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Министърът на енергетиката подаде оставка

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова подаде оставка. 

Информацията съобщи самата тя пред журналисти в парламента.

Причина за това са съмненията около сделката за ЧЕЗ и желанието ѝ да изчисти името си, предаде Dnes.bg.

"Разговарях с премиера и това, което смятам, че трябва да се направи при тази ситуация, достойната постъпка е човек да си подаде оставката. Аз разговарях с премиера и ще депозирам своята оставка при него и той ще реши какво да прави", заяви тя.

Петкова призна, че познава собствениците на пазарджишката семейна фирма "Инерком груп", която придобива ЧЕЗ.

Фирмата купувач е еднолична собственост на Гинка Върбакова. Петкова обаче опроверга публикациите, че е кума на Върбакова и съпруга й.

"Аз познавам тези хора от последните 20 години, но не съм им кума", отсече тя и допълни: „И понеже не искам по никакъв повод да се коментират някакви отношения и да има изобщо поводи за съмнения и дори да се намесва името на премиера, смятам, че достойната постъпка е човек да си подаде".

Така че сега съдбата й е в ръцете на премиера Бойко Борисов, който ще реши дали да я отстрани от кабинета си.

Министър Петкова обясни, че продажбата на ЧЕЗ е процедура, която е проведена от чешката държава и българските власти нямат никакво отношение към този процес.

"Процедурата се провежда по чешкото законодателство. Смятам, че това изключва всякакви хипотези и съмнения и намеци за определена намеса на българската държава и правителство при вземането на решението на Чехия. ЧЕЗ не са искали мнението на българската държава, защото си имат правила и закони", разясни тя.

Тепърва обаче предстои тежката процедура по одобрение на Комисията за финансов надзор, на Комисията за защита на конкуренцията и на КЕВР.

Според Петкова ДАНС също е абсолютно в правото си, дори и тя настоява, да направи пълна проверка във връзка с компания купувач и възможностите тя да изпълнява своята дейност съобразно изискванията за сигурност, защото става дума за стратегическа сигурност.





Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...