политика 09 фев. 2018

Кметът Димитър Николов за закуска при президента на САЩ

Article image
Трима кметове - на София - Йорданка Фандъкова, на Бургас - Димитър Николов, и на Пловдив - Иван Тотев, изслушаха емоционалната реч на американския президент Доналд Тръмп по време на Националната молитвена закуска във Вашингтон. 

Тримата са част от българската делегация, водена от зам.-шефа на ГЕРБ Цветан Цветанов в САЩ. Фандъкова и Николов също са зам.-председатели на ГЕРБ.

Традиционната Молитвена закуска събира всяка година на едно място световни политически и религиозни лидери с американския президент. Започнала през 1953 г. при президента Айзенхауер, тази среща вече 66 години се утвърждава като едно от най-важните политически събития във Вашингтон. На закуската присъстваха редица сенатори и конгресмени от американския Конгрес - сенатор Крис Куунс от Делауер, сенатор Джеймс Ланкфорд от Оклахома, конгресмените Чарлс Крист, Ранди Холтгрен и Стивън Скълис.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се обърна към присъстващите с дълбоко религиозни думи за човешкото себеотрицание, жертвоготовност и състрадание, давайки редица примери от ежедневния живот, при които тези състояния на човешкия дух са възтържествували. Президентът не пропусна да окуражи и страдащите под гнета на недемократичните режими в Куба, Иран, Северна Корея и Венецуела.

По време на закуската председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов разговаря с председателя на парламента на Черна гора Иван Брайович, като го увери още веднъж в подкрепата на България към Черна гора по нейния европейски път. Беше проведена среща и с външния министър на Сърбия Ивица Дачич, по време на която бяха обсъждани аналогични въпроси.

По-късно през деня се състоя двустранна среща между българските и македонските участници в Молитвената закуска. И двете групи се обединиха около мнението, че добрите междусъседски отношения са от взаимен интерес.