политика 07 фев. 2018

Държавата абдикира от сектор „сигурност“ - смята лидерът на ДБГ

Article image
Това правителство фалира в сектор „сигурност“ – обяви в Бургас лидерът на ДБГ Димитър Делчев. Той посочи като симптоми на тази тежка ерозия това,че полицията не може да изпълнява свои основни функции по закон.

Според лидера на движението Бойко Борисов и Цветан Цветанов въпреки че са кадри от системата на МВР, вместо да я реформират смело, не са провели никакви реформи.

Димитър Делчев посочи като примери за липсата на сигурност показните  убийства в страната, насилието по улиците и увеличаващата се битова престъпност.

Той определи като още един порок на системата това, че няма нов закон срещу детското правосъдие, а съществуващата нормативна база, която разглежда престъпленията на малолетни и непълнолетни престъпници, е създадена през 1958 год.

Лидерът на ДБГ изрази тревогата си от това, че държавата абдикира от сектор сигурност и създава условия получилият се вакуум да бъде запълнен от частни охранителни фирми, които ще трябва да изпълняват функциите на полицията.

Димитър Делчев прогнозира, че с новия закон за частно-охранителната дейност се създават условия за „феодализиране“ на населени места в страната, в които някои кметове ще се изсушат да си създадат частни армии, охраняващи ги от гражданите.