политика 02 фев. 2018

Президентът наложи вето на Закон, който застрашава българското Черноморието

Article image
Президентът Румен Радев наложи вето на Закона за изменение и допълнение на Закона за посевния и посадъчния материал заради направените с него изменения в Закона за опазване на земеделските земи.

Наложеното вето дойде след като няколко природозащитни организации обявиха, че със Закона се дава зелена светлина за окончателното бетониране на българското Черноморие.

В мотивите си държавният глава посочва, че не е съгласен с правилата относно промяната на предназначението на земеделските земи.

Според Румен Радев тези правила не изпълняват конституционното задължение на държавата за особена закрила на земята и не гарантират промяна на предназначението на обработваемите земи само по изключение при доказана нужда.

Румен Радев подчертава, че промени в законодателството, които засягат основни начала на Конституцията, трябва да преминават през всички етапи на законодателния процес. Само така може да се гарантира прозрачност и да се даде възможност на всички заинтересовани лица да изразят своето мнение.