ориентири 02 фев. 2018

Дискусия за влажните зони ще се проведе днес в Бургас

Article image
По повод Световния ден на влажните зони - 2 февруари, екипът на проект "Солта на живота" организира дискусия.

Срещата ще се състои днес, от 19:00 ч. в Читалище "Хамалогика", което се намира на ул. "Шейново" 24 на 3 етаж (бившия Профсъюзен дом).

Дискусията ще е на тема "Влажните зони в градовете - предизвикателства и възможности. Случаят Бургас."

Идеята е да се обсъди симбиотичната връзка между влажните зони и града, какви са възможностите и предизвикателствата в световен мащаб, както и в регионален – защото Бургас е град, заобиколен от влажни зони (3 езера - Атанасовско, Бургаско, Мандренско и Черно море). Влажните зони оформят облика и специфичната атмосфера на Бургас, но и създават много предизвикателства при управлението и опазването им.

В дискусията ще участват арх. Росица Златанова и арх. Владимир Милков, еколозите от Българска фондация "Биоразнообразие" и всички останали, които имат интерес по темата и са готови да представят своята гледна точка.

Градските влажни зони намаляват наводненията, осигуряват питейната вода, филтрират отпадъците и подобряват качеството на водата, както и качеството на въздуха в градовете, насърчават човешкото благополучие и дават възможност на много хора да си изкарват прехраната. Те са основни резервоари на биоразнообразието и доброто им състояние е от първостепенно значение за протичането на екологичните процеси в тях.

По-късно събитието ще продължи с Wetlands Party (парти за влажните зони), което ще включва тематичен музикален плейлист по темата езера, реки, море и други влажни зони.