здраве 29 ян. 2018

Грипната епидемия в Бургаско остава в сила

Article image
Обявената грипна епидемия в област Бургас остава, реши Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/, който заседава днес в Областна администрация Бургас.

По думите на експертите от РЗИ взетите противоепидемични мерки са дали резултат, тенденциите от последния работен ден на отминалата седмица са за спад на заболелите. Въпреки това броят им остава близък до цифрите налагащи епидемия. Регистрираните случаи на ГРИП и остри респираторни заболявания към днешна дата са 233 на база 10 000, при граница 225/10000.

Ваканцията за учениците ще продължи и през следващите 4 дни - 30 януари - 2 февруари, включително. Остават в сила всички превантивни мерки: детските градини да работят, но в режим на „засилен филтър” – ограничава се достъпът на родители, забранява се посещаването на болни деца, както и сливането на отделни групи, преустановяват се хоспитализациите и плановите операции, също така свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизации.