здраве 24 ян. 2018

Грипна епидемия за цялата област Бургас

Article image
Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания /ОРЗ/ в Бургас взе решение за обявяване на грипна епидемия на територията на цялата област. 

Мерките са взети заради нарасналия брой на заболелите от грип и ОРЗ. Към момента са регистрирани 236 случая на база 10 000 души, при граница 225/10000. 

По данни на специалистите от РЗИ най-засегнати са малките деца от 5 до 14 години, както и хората във възрастова група 30-64 години. 

С цел ограничаване разпространението на грипната епидемия Щабът ще предложи на кметовете на всички общини на територията на област Бургас да бъдат преустановени   учебните дейности в училищата в срок от днес– 24 януари (за учениците втора смяна) - до 29 януари(включително). 

По информация на РУО Бургас има готовност да преструктурира учебния материалтака, че неучебните дни да не се отразят негативно върху учебния процес.

Сред другите превантивни мерки, които влизат в сила от днес са: детските градини да работят, но в режим на „засилен филтър” – ограничава се достъпът на родители, забранява се посещаването на болни деца, както и сливането на отделни групи, преустановяват се хоспитализациите и плановите операции, също така свижданията, консултациитена здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледии имунизации. 

В понеделник Щабът ще проведе повторно заседание и след запознаване с актуалната обстановка ще вземе решение кои мерки ще останат в сила и кои ще бъдат отменени.