региони 16 ян. 2018 2018-01-16 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdjlHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d33492e954a78089f95785c74d238961464a7add/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30117.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Екатерина Капрова: Има реална опасност всеки представител на криминалния контингент да започне да съди медии

Екатерина Капрова е дългогодишен журналист. Тя един от собствениците на информационния сайт "Бургаснюз", който беше санкциониран от съда заради публикация на официална информация от полицията, посветена на инцидент със сбиване в нощно заведение.

Катя, каква опасност виждаш за самите медии в Бургас и в страната от съдебното решение, което ви санкционира заради публикации, свързани с участник в събития преди шест години?

Това е прецедент. Аз  вече съм 24 години журналист в Бургас, отразявала съм всякакви дела и през всичките тези години никога не съм виждала такова дело. Не съм вярвала, че в нашата правова държава, в България могат да осъдят медия заради прессъобщение от полицията или прокуратурата.

Вие сте цитирали прессъобщение, така ли?

Да, при нас това е буквално. В прессъобщението този човек е посочен с инициали, дори доказателството ,което той представя от някакъв сайт, няма никаква идентификация. В тази разпечатка няма име на сайта, няма дата, имената са с инициали. Съдията е решил, че според неговата майка и сестра на този човек би могло да се предположи, че това е той предвид на обстоятелствата, описани в тази статия. Не вярвам, че някой би могъл да направи,да реши, че му се дължи нещо заради прессъобщение. Ние правим  това всеки ден, това е нашата работа. Той се е обидил от думата „бияч“ в заглавието, но към момента, когато е бил арестуван, Окръжен съд е наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“ за побой на втора инстанция. Имал е 14 регистрации и три присъди за побой. Как да го нарека този човек? Това е почин на работа на медиите. Ние така работим. Хората искат да видят заглавието и да реат дали да прочетат текста надолу. Те трябва да са информирани още от заглавието.

Не е работа на съда, колкото и той да си мисли, че е компетентен, да съветва журналистите какви заглавия да пишат. Нито да ни обвиняват, че сме извършили професионална непредпазливост, защото смятам, че сме си свършили работата. 

Опасността е в това, че на този  човек във всички дела ,които е завел срещу медии, районните съдии са му позволили да се яви като социално слаб и без доходи. Затова не плаща съдебна такса. Ако трябваше да плати 4% от всички искове, които е завел срещу медии, ямаше да му е толкова лесно и щеше да помисли дали да прави това и да иска такива суми.

Това дава възможност на всички представители на криминалния контингент  да завеждат дела срещу всяка медия в Бургас, която е публикувала съобщение от съда, прокуратура, полиция, защото са попаднали в ареста. Ние не можем да чакаме да минат делата по всички инстанции, за да кажем, че някой е направил нещо. Значи ако стане въпрос за делото за атентата на летището? Това дело се точи вече пет години  и половина. Трябва да чакаме трийсет години , за да кажем, че извършителите са атентатори?

Може би тогава и Хизбулла ще ви съди?

Ами, да. Може и Хизбулла да ни съди, защото сме казали, че стои зад двамата атентатори. Това е опасността. Ще настане една лавина от дела срещу журналисти. Ние не сме свръхчовеци. Ние се борим за хляба си. Тези медии сме ги направили, защото смятаме, че сме компетентни, за да вършим точно тази работа. Всеки от нас разчита на реклама. Ако започнат да ни съдят, а съдиите ни налагат такива присъди, то тогава ние медиите физически ще изчезнем. Или пък просто ще спрем да пишем за съда. На никого не му приятно да е подсъдим и да стои в съдебна зала. Просто ще спрем да работим. Или ще пишем само за театъра, за операта, за детските градини. 

автор: Красимир Калудов
Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...