региони 13 ян. 2018

Поморие почете делото на Пейо Яворов

Article image
Думи на признателност и благодарност прозвучаха днес - 13 януари, пред паметника на Пейо Яворов в Поморие.

Церемоянията е по случай 140-годишнината от рождението на поета.

Стела Николова, Ирен Лимберова, Стефания Кусева, Виктория Димова, Дарина Шивачева и Александра Баласова са възпитаници на литературен клуб „Звъниче“ към ЦПЛР ОДК – Поморие, с преподавател  Мариана Маринова. Вдъхновени от творчеството и живота на поета, момичетата бяха написали есета, части от които четоха пред присъстващите.

Директорът на дирекция „Образование и култура” Желязко Страволемов поздрави присъстващите от свое име и от името на кмета Иван Алексиев. 

„Лиричният поет, чийто юбилей честваме днес, чертае светла диря в българската литература, в национално-освободителните борби и в културния живот на Поморие. Щастлив съм, че заедно пазим тази диря и я превръщаме в път към духовността. Вярвам, че и днес градът ни може да се гордее, защото възпитава, образова и вдъхновява деца с будна мисъл и естетически усет!“, пише в поздравителния адрес от кмета.

Венци и цветя поднесоха председателят на Общински съвет Поморие Адам Адамов, общински съветници, общественици, ученици и учители от СУ „Иван Вазов” и жители на Поморие.