здраве 10 ян. 2018

Детското отделение на УМБАЛ-Бургас получи апарат за лесно намиране на вени при бебета

Article image
Бургаската болница получи като дарение веноскоп – апарат за лесно и безболезнено откриване на вени при бебета и малки деца.

Придобивката е изключително полезна, тъй като вените при бебетата се виждат и намират трудно, а апаратурата ще спести многократно бодене на кожата за поставяне на абокат. С помощта на светлината апаратът локализира вените и помага на медицинските сестри и лекарите да намерят точното място за абоката.

Годишно през Първо детско отделение на УМБАЛ Бургас минават около 2000 пациенти.

 „Лекуваме тежко болни деца на възраст 0 дни до 3-годишна възраст. В тази възраст венозното приложение на антибиотици и други медикаменти е единственият правилен начин на лечение. Веноскопът ще ни бъде от голяма помощ и ще спести психотравмата на децата и майките”, коментира д-р Борис Ангелов, началник на Първо детско отделение на УМБАЛ Бургас.

Отделението получи и 10 инхалатора, които ще подобрят условията на лечение. Досега то е разполагало само с 5 инхалатора на 25 легла. 

„Имаме деца, при които се налагат инхалации 6-8 пъти в денонощието. С тази бройка ще можем да оставяме инхалаторите при леглата на децата за индивидуална употреба”, обясни д-р Ангелов. 

Дарението е направено от фондация „Арусяк Чакърян”, която подпомага обществената педиатрия в България, а седалището й е в Кьолн, Германия. Стойността на дарението е около 4000 лева.