ориентири 09 ян. 2018

Изложба разказва за живота на Людвик Заменхоф - бащата на есперанто

Article image
Изложба, посветена на създателя на международния език есперанто - Людвик Заменхоф, ще бъде открита днес – 9 януари, в Бургас.

Експозицията ще бъде отворена за посетители от 18:00 ч. в зала „Георги Баев” на КЦ „Морско казино”.

Поводът за изложбата е навършване на 100 години от смъртта на прочутия лекар, езиковед и полиглот. Тя е с вход свободен и може да бъде разгледана до 18 януари.

Организатори на експозицията са Български есперантски съюз, ЕД "Черно море" Бургас, СНЦ "Съюз на моряците ветерани -Бургас" и Община Бургас.

Изложбата представя Людвик Заменхоф - полски лекар, езиковед и полиглот, създател на езика есперанто. Още от съвсем млад той смята, че различните езици са пречка за общуването между хората и един общ език би помогнал за това. Така се заражда идеята за създаване на единен език, който трябва да бъде в помощ при решаване на редица проблеми в многонационалните общества. През целият си живот той усърдно работи както за развитието на езика, така и за неговото популяризиране и разпространение. През 1913 г. Людвик Заменхоф е номиниран за Нобелова награда.

Също така в изложбата е показано наследството на езика, литературата, възникнала на есперанто, биографиите на други изтъкнати есперантисти и системата на езиковото обучение.