политика 07 ян. 2018

България ще полага усилия за възстановяване на добрия тон между ЕС и Турция

Article image
България ще положи усилия за възстановяване на добрия тон и отношенията на партньорство между Турция и страните от ЕС – стана ясно по време на срещата между министър-председателят Бойко Борисов и президента на Република Турция Реджеп Тайип Ердоган.
 
Премиерът подчерта, че България е заинтересована от нормализирането на диалога между Анкара и Брюксел и ще се опита да допринесе за постигане на разбирателство, което разрешава, а не създава проблеми.
 
Борисов и Ердоган разговаряха след официалната церемония по откриването на реставрираната българска църква „Св. Стефан“ в Истанбул.
 
По време на срещата беше изтъкнат приносът на Турция за овладяване на мигрантския натиск по българската граница и към Европа. 
 
Премиерът Бойко Борисов благодари на президента Ердоган за личната му ангажираност и за усилията на турската държава за възстановяването на храма. Той посочи, че това е доказателство за сътрудничество между страните ни и толерантността между религиите, както и пример, че разбирателството и мирът са пътят за постигане на напредък по всички въпроси.