ориентири 02 ян. 2018

Още в първия работен ден бургазлии посетиха салона за обслужване на НАП

Article image
Най-нетърпеливите данъкоплатци в Бургас използваха първия работен ден на 2018 г., за да заплатят част от задълженията си към държавата.

„В първия работен ден на новата година първите клиенти в Салона за обслужване на приходната администрация в морския град заплащаха здравни осигуровки, проверяваха здравния си статус и подаваха декларации за самоосигуряващи се лица. До ранния следобед в Салона за клиенти не бе подадена годишна данъчна декларация.”, уточняват от Териториалната дирекция на НАП-Бургас.

От приходната агенция напомнят, че срокът за подаването на декларациите за облагане на доходите изтича на 30 април 2018. Най-лесно и бързо формулярите могат да се подадат по електронен път без електронен подпис. За целта е необходим персонален идентификационен код - ПИК, който се издава безплатно в офис на НАП. Над 60 000 жители на Бургас и областта вече притежават и се ползват от възможностите на персоналния идентификационен код на НАП. 

Ако подадат декларациите си по електронен път до 31 януари 2018 г., физическите лица могат да ползват и 5% отстъпка върху данъка за довнасяне по годишната данъчна декларация, но не повече от 500 лв. Допълнително условие е и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията, както и да внесат целия размер на данъка за довнасяне в срок до 31 януари 2018 г.

Формулярите за облагане с корпоративни данъци за 2017 г. също са качени на интернет страницата на Агенцията. Срокът за фирмените декларации е 31 март 2018 г.

Снимка: Архив