ориентири 29 дек. 2017

Бургазлии се подготвят за Йордановден отсега

Article image
За поредна година Бургас ще посрещне Йордановден – 6 януари, с богата празнична програма. 

За този ден отсега се готвят най-смелите бургазлии. Те ще премерят сили и ще покажат бързина и плувни умения, за да извадят Кръста от бурните води на морето и да получат благословията на местното духовенство.

Ритуалът ще започне в 12:00 часа от Моста. Всеки, който иска да се бори за спасяването на Светия Кръст, трябва да има навършени 16 години. Записванията ще стават на място преди началото на самия ритуал. Кандидатите трябва да представят лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Честванията на Йордановден ще започнат още от 9:00 часа в храм "Св. Св. Кирил и Методий", където бургаското духовенство ще отслужат празнична света литургия.

По стародавна традиция на 6 януари се освещават военните части и бойните знамена на българската армия. Ритуалът бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. Освещаването на бойните знамената на Военен гарнизон-Бургас ще бъде от 11:00 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий".

Шествието за спасяване на светия кръст ще започне в 11.30 часа от площад "Св. Св. Кирил и Методий" и ще премине по ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до Приморски парк и Моста. Началният час на ритуала с кръста ще бъде в 12.00 часа.

След изваждането на кръста бургазлии ще отдадат почит към революционното и родолюбиво дело на Христо Ботев. Венци и цветя ще бъдат положени пред паметника на поета в Морската градина в 12.30 часа на 6-ти януари, когато честваме и 170 години от рождението му.

В 13:00 часа в галерия "Богориди" /ул. "Ал. Богориди" №48/ ще бъде открита традиционната изложба на тримата бургаски художници, носещи името Йордан - Йордан Маринов, Йордан Петров, Йордан Ангелов. Общата им експозиция този път е с името "Багри на Богоявление".

ПРОГРАМА
ЙОРДАНОВДЕН /БОГОЯВЛЕНИЕ/
и
170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

06 януари (събота)
9:00 часа
храм "Св. Св. Кирил и Методий"
Празнична Света Литургия по повод Йордановден (Богоявление)

11:00 часа
площад "Св. Св. Кирил и Методий"
Освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас

11:30 часа
площад "Св. Св. Кирил и Методий", ул. "Св. Св. Кирил и Методий"
до Приморски парк - Моста
Литийно шествие за спасяване на Светия кръст

12:00 часа
Приморски парк  - Моста
Спасяване на Светия кръст

12:30 часа
Паметник на Христо Ботев в Приморски парк
Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 170 години от рождението на Христо Ботев

13:00 часа
ул. "Ал. Богориди" № 48
Галерия "Богориди"
Изложба "Багри на Богоявление"
Йордан Маринов, Йордан Петров, Йордан Ангелов