http://AutoDoc.BG
региони 30 ноем. 2017

Обществен съвет ще разпределя даренията за наводнените къщи в Камено

Article image
С пълно мнозинство общинските съветници от Камено решиха да се създаде Обществен съвет, който да контролира и разпределя даренията и средствата, които постъпиха след наводненията на 25 октомври. 

Предложението беше внесено кмета на общината Жельо Вардунски. 

„Със създаването на Обществен съвет ще гарантираме на гражданите и всички дарители безпристрастното разходване на средствата. Използваме чужди, но работещи практики, тъй като за първи път се сблъскваме с подобен казус”, каза Вардунски.

За председател единодушно беше избран общинският съветник Иван Кузманов, а за секретар – кметът на с. Тръстиково Иванка Драгова. И двамата взеха активно участие при евакуирането на хората по време на наводнението, както и при последващите действия. 

Средствата, които БЧК събра в помощ на пострадалите от Община Камено, възлизат на 208 000 лева. Те ще бъдат разходени за ремонт на най-пострадалите домакинства. Местният парламент реши днес максималната помощ за ремонт на имот да е до 6500 лева. В момента преди най-студените месеци от годината общината спешно стяга 24 къщи, тъй като пострадалите продължават да живеят там. Изгражда се изолация, сменя се дограмата, както се подменят настилките и част от обзавеждането. Всички други разрушени от потопа имоти ще бъдат ремонтирани в началото на пролетта, тъй като в момента те са изоставени и е възможно отново да се появи влага през зимата. 

Редовното заседание на общински съвет започна с клетва в служба на гражданите на нов общински съветник – Катя Балтаджиева. Той зае поста на Георгица Великова, която се отказа по лични причини от участието си в местната политика.