http://AutoDoc.BG
региони 29 ноем. 2017

Георги Манев: Не може общината да дотира частници с парите на гражданите

Article image
Лидерът на партия „Средна европейска класа“ Георги Манев  категорично се обяви против откриването на ледена пързалка за зимни спортове в Бургас по модела, който беше предложен от общинска администрация. Бизнесменът прогнозира, че това ще бъде скъпо удоволствие и ще доведе до харчене на общински пари. Още по темата от интервюто с Георги Манев.

Защо единствено вие се обявихте против идеята за разполагането на ледена пързалка по формулата, която мнозинството в общинския съвет подкрепи?

Като намерение появата на ледена пързалка в Бургас е нещо хубаво. Явно по целесъобразност на доста хора им харесва това, но аз разсъждавам от икономическа гледна точка. Смятам, че за общината не е изгодно да плаща наем за тази ледена пързалка от 30 000 лв. По-добре е общината да отдаде терена и тя да получава пари, а не да плаща за същото. За мен…с риск да прозвучи прекалено…за мен има някакви недотам чисти помисли от страна на администрацията с тази докладна.

Тогава ще продължите ли да наблюдавате развитието на идеята с пързалката, за да стане ясно дали съпротивата ви е била оправдана или напротив не е била правилна?

Аз отсега съм наясно със случая. Долу горе две три години спорех с всички за Спирит Ъф Бургас, че не е икономически оправдан и не трябва да се дотира, докато накрая ги убедих. Но пък сега заради хубавия празник Коледа, заради идващите празници през зимата повечето кълеги съветници май не искат да вникнат в ситуацията  с ледената пързалка и да я разгледат в чисто икономически план и на базата на това ,че ние като община всъщност ще дотираме някакъв частник, а би трябвало приоритетът да бъде обратен. Именно общината и държавата да се освободят от такива ангажименти, да ги отстъпват на частници и да общината и държавата да печелят от това.

Е, тогава няма ли да излезете с едно обосновано предложение да се отдели такъв терен от общината и да се даде на частна фирма, която да плаща на общината за ползването му?

Колегите подхвърлиха това. Да, може би ще излезем с такова положение, но лично аз смятам, че има много по-важни неща за общината, по които трябва да дискутираме и обсъждаме. Но по принцип  няма значение дали са 200 млн лв или 20 лв, когато не е икономически обосновано и печелившо за гражданите и се разходват ей тъй техните пари, за мен е едно и също. Все е загуба на пари. Но ще помислим за пързалката.

автор: Красимир Калудов