региони 28 ноем. 2017

Съдът и парламентът ще решават дали такситата могат да се движат по бус лентите в Бургас

Article image
До разгорещени спорове в общинския съвет доведе предложението за разрешаване на достъп за таксиметровите автомобили до бус лентите, маркирани с непрекъсната жълта линия, в транспортната схема на Бургас.

Вносителят, Ангел Божидаров от групата на НФСБ се обоснова с това, че по този начин ще се разтовари уличната мрежа от задръствания. Колегата му Георги Дражев прогнозира ,че подобна провяна би довела  и до понижаване на вредните емисии от изгорелите газове, които отделят автомобилите.

Своята подкрепа „за“ докладната записка изрази  и кметът Димитър Николов.

От своя страна председателят на общинския съвет Костантин Луков изрази подкрепа за предложението, но призна ,че няма как да го подкрепи, защото законът за движението по пътищата не разрешава подобен режим за таксиметровите автомобили.

При последвалото гласуване докладната получи 22 гласа, което според председателя Луков не е било достатъчно, защото са били необходими 26 гласа и затова  обяви отхвърлянето на предложението. Вносителят Ангел Божидаров обаче прецени, че решението на Костантин Луков е нарушило правилника и се закани да обжалва в съда.

Засега предложението за разрешаване на движението на таксита в бус-лентите няма да бъде приложено, но в общинския съвет назря решение идеята да бъде внесена за разглеждане в парламента от бургаските народни представители.

Подобно предложение вече е било гласувано в парламентарната комисия по транспорт през 2012 год и е било внесено от бургаския депутат Иван Вълков, но тогава е било отхвърлено.