ориентири 28 ноем. 2017

Официално: Билетчето в Бургас става 1,30 лв.

Article image
Без особени дебати докладната записка за поскъпване на билетчето в Бургас с 30% беше приета с 37 гласа „за”, 4 „против” и 4 „въздържал се”. 
 
Досега пътниците в черноморския град плащаха по левче, ако си закупят билет и по 0.95 лв. в случай, че ползват електронна карта.
От първи декември пътуването ще им струва 1.30 лв.
 
Предложението за увеличението беше внесено от директора на общинското предприятие „Бургасбус” инж. Петко Драгнев. Той мотивира искането си с увеличените разходи на превозвача и изцяло подменения автобусен парк в общината.
 
„Цената на билета не е повишавана от седем години. През това време се случиха доста завишения на много от стоките и услугите. Обслужването на линиите се извършва от съвременни автобуси и тролейбуси. Поддържането на чистота в превозните средства и изпълнението на разписанията се контролира ежедневно както от превозвача, така и от ОП „Транспорт”, обяснява Драгнев.
 
По думите му метанът само през тази година е поскъпнал с 30%.
 
„За тези години средната работна заплата се е увеличила с 87%.
Не на последно място изтече 4-годишната гаранция на автобусите, закупени от Община Бургас, и разходите по поддръжка се вдигнаха с 40 хил.лв. месечно.”, обясни още директорът на „Бургасбус”.

 След поскъпването билет, закупен от шофьора, ще е 1,50 лв., а цената в интервала от 0:00 ч. до 4:30 ч. ще е 2,00 лв. Глобата за нередовни пътници ще е 20 лв.