ориентири 27 ноем. 2017

Елха на доброто грейва в Областна администрация - Бургас

Article image
За поредна година елхата в сградата на Областна администрация – Бургас ще носи символиката на добротата и съпричастността.

Всеки, който желае да помогне на деца в риск, с които през годината е работил Областният координационен механизъм по деинституционализация на деца /OКМД/, могат да оставят дарение под коледното дръвче до 20 декември.

Освен пари ще се събират нови дрехи, обувки, храни, играчки и лакомства, които в навечерието на празниците да зарадват нуждаещите се.

През 2017 г. институциите – членове на ОКМД са работили на терен по 24 случаи за превенция на изоставянето, 2 случая на деца, които са реинтегрирани в биологичните си семейства и по един случай на дете, настанено в приемно семейство. Възрастта им е от 0 до 16 години.

 „Дейността на Областния координационен механизъм се изразява в оказване на институционална подкрепа за проблемни, социално слаби семейства от област Бургас – предоставяне на техника, мебели, хранителни продукти, дрехи, осигуряване на медицинска помощ, а често и в осигуряване на работа и подпомагане в търсене на жилище. Целта ни е децата да останат в семействата си и да предотвратим изоставянето им. Вярвам, че и тази година в кампанията „Елха на доброто” ще се включат много хора с добри сърца, които ще направят по-светли и радостни предстоящите празници за децата в риск.”, коментира заместник областният управител и ръководител на ОДКМ – проф. Севдалина Турманова.

Молбата на организаторите е пакетите да съдържат бележки с опис на съдържанието им, както и за каква възраст деца са предназначени. Дарения ще се събират всеки работен ден от 1 до 20 декември в часовия интервал от 09:00 до 17:00 часа при портиера в Областна администрация – Бургас.