политика 17 ноем. 2017

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев подаде оставка

Article image
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев подаде своята оставка. Неговият ход беше предприет в деня, когато БСП поиска той да освободи поста си заради решението му да отстрани лидера на социалистите Корнелия Нинова с мотив, че е обидила премиера и депутатите.
В резултат на това социалистите обявиха, че няма да влизат повече пленарна зала с изключение на обсъждането на бюджета и гласуването на оставката му. 

След обявяването на оставката на своя съпартиец от парламентарната трибуна председателят на групата на ГЕРБ и вицепремиер Цветан Цветанов обяви, че в тази ситуация всички са губещи и призова да се сложи край на личните нападки.
"Димитър Главчев подаде оставката си, воден от националния интерес" - заяви Цветанов и благодари на народните представители от опозицията, че са се върнали в пленарната зала.

"Днешното решение на г-н Главчев беше неизбежно и нормално, урок за държавата, че е нормално да има управляващи и опозиция, че е нормално да има свобода на словото и взаимно уважение. Това е възможност за ново начало" - коментира от своя страна Корнелия Нинова.

За шест месеца това беше втори случай, в който опозицията внесе искане за оставката на Димитър Главчев. Първия път той оцеля с 4 гласа, но днес буквално изпревари събитията.
В обръщението си към депутатите той обяви, че ГЕРБ иска да покаже нов стил на парламентаризъм.