региони 04 ноем. 2017

Премиер и кметове обсъждаха щетите от наводненията в Бургаско

Article image
Премиерът Бойко Борисов свика работно съвещание на кризисния щаб в община Бургас.

На срещата беше обсъдена ситуацията в районите, пострадали при последните проливни дъждове в региона. 

Кметовете на Бургас и на Камено -Димитър Николов и Жельо Вардунски - му докладваха, че е създадена организация за ликвидиране на последиците. Градоначалниците подчертаха, че всички отговорни институции следят непрекъснато ситуацията с пострадалите домове и процеса на възстановяване на щетите.

Тази седмица двете общини, засегнати най-тежко от пороите на 25 октомври, получиха 1 млн. лв. от правителството за преодоляване на последиците от бедствието. На община Камено се предоставят 600 000 лв., а на община Бургас – 400 000 лв., за разчистване на пътната мрежа, речните легла и деретата от наноси и дървесна маса, както и за неотложно възстановяване на увредените сгради и инфраструктурни обекти. По този начин ще се подпомогне възстановяването на нормалния ритъм на живот в засегнатите територии.

До този момент са изградени 4 временни моста в община Камено, докладва още кметът на общината Жельо Вардунски. Вече започна и изплащането на 325 лв. социални помощи на пострадалите домакинства. 318 броя уреди „бяла техника“ трябва да бъдат закупени за пострадалите домакинства в община Бургас и около 400 – за община Камено. В тази акция ще се включи и Българският червен кръст. Вече започна и изплащането на 325 лв. социални помощи на пострадалите домакинства.

Снимки: Правителствена информационна служба