ориентири 04 ноем. 2017

Архангелова задушница e!

Article image
Днес отбелязваме Архангелова задушница, последната Голяма задушница в църковния календар. 

Тя напомня за грижите на божиите ангели за покойниците и е специално посветена и на загиналите воини.

Денят се отбелязва в първата събота преди Архангеловден, тъй като събота е отредена за ден на покойниците. Във всеки православен храм на Архангелова задушница се прави Обща панихида за починалите и се отправя молитва за душата на мъртвите и палим свещ. 

На Задушница посещаваме гробовете на нашите близки. Почистваме ги, прекадяваме с тамян и украсяваме с цветя. В миналото най-възрастната жена преливала гроба с червено вино. 

На общата трапеза на гробищния парк се поставят седем различни ястия. Първата хапка се дава за „Бог да прости”.

 Върху гроба на починалите палим свещ, която е символ на нашата вяра, а пламъкът напомня за безсмъртието на душите. Тамянът пък символизира чистата молитва, цветята - добродетелите на починалия.

По традиция Бургас ще отбележи Архангелова задушница с общоградско поклонение.

То ще започне от 10:00 часа на площада пред Дома на покойника в Гробищния парк. Там Духов оркестър – Бургас ще изпълни траурна музика.

В 10:30 ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на починалите, а след това по инициатива на Община Бургас ще бъдат поднесени цветя на гробовете на поетесата Петя Дубарова, авторът на Химна на Независимостта Георги Шагунов и благодетеля на Бургас Александър Георгиев - Коджакафалията.

За безпрепятственото протичане на поклонението е създадена специална организация от ОД на МВР Бургас, дирекция УКОРС на Община Бургас и охранителната фирма на Гробищния парк. Целта е да се избегнат задръствания по пътните отсечки, да се улесни придвижването на хората и предпазването им от джебчийски посегателства.