региони 03 ноем. 2017

Част от обхода на Ахелой ще бъде готов за лято 2018

Article image
Стартира изграждането на обходния път на град Ахелой, част от първокласния път I-9 Слънчев бряг – Бургас. 

В строителството на отсечката, с дължина 4,5 км, ще се инвестират около 23,2 млн. лв. Средствата са от републиканския бюджет.

На символичната първа копка вчера присъстваха председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов, заместник-областният управител на Бургас Владимир Крумов, кметът на Ахелой Иван Георгиев, представители на строителя и надзора  и др.

„Започваме един от най-важните обекти, защото макар и с малка дължина обходният път на Ахелой е с национално значение. През активния туристически сезон трафикът е около 30 000 автомобила за денонощие. Ще направим и невъзможното през лятото част от трасето да се използва, за да улесним пътуването между Поморие и Слънчев бряг.” заяви инж. Атанасов.

Първокласният път е от изключително значение за Бургаския регион. Трафикът по него е интензивен целогодишно и с изграждането на обходния път транзитното движение ще се изнесе извън град Ахелой, ще се повиши безопасността на движение и ще се намали замърсяването на въздуха.

Обходният път ще е по изцяло ново трасе. Предвидено е строителство на две нови големи съоръжения. Едното е пътен надлез, който ще осъществи връзка между Тънково и Ахелой, а другото е мост над р. Ахелой. Ще се изгради и нова пътна връзка, свързваща Ахелой и Слънчев бряг, както и пътна връзка с кръгово движение, която ще свързва третокласния път III-6009 Каблешково – Ахелой и път I-9 Слънчев бряг – Бургас. Предвижда се изместване на електропроводи, водопроводи, телекомуникационни и оптични кабели, които са в обхвата на трасето.