http://AutoDoc.BG
ориентири 31 окт. 2017

Местна и централна власт представиха стратегия за развитие на Черноморски регион

Article image
Бургас отбеляза Международния ден на Черно море с тематична конференция, в която взеха участие представители на централната и местната власт, на научните среди и бизнеса.

Темата на срещата беше „Черно море - европейски перспективи”. В нея се включиха министърът на българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова, председателят на парламентарната комисия по околна среда и води Ивелина Василева, зам.-министърът на МОСВ Атанаска Николова и кметът на Бургас Димитър Николов.

В Експозиционен център „Флора” те представиха своята визия за развитието на страната ни, като важна част от черноморския регион.  

„Един от основните приоритети на България при председателството на Съвета на Европейския съюз ще бъде развитието на черноморски регион. До момента е направено много в тази насока, но трябва да бъде направено още много, тъй като рисковете са много. Това е затворено море, много чувствителна екосистема. Необходимо е да се вземат мерки с различните видове замърсявания, както и с климатичните промени.”, коментира Ивелина Василева. 

„Много са стъпките, които трябва да направим ние като черноморски град и като държава с излаз на море. Нужно е да създадем подходяща инфраструктура за развитие, за транспорт, за туризъм, за почистване на отпадните води, за запазване на биоразнообразието на всички влажни зони около нас.”, заяви кметът на Бургас Димитър Николов.

Пред присъстващите Лиляна Павлова направи презентация за Приоритетите на Българското председателство в контекста на Дунавско – Черноморския регион.