здраве 30 окт. 2017

Модерен томограф ще диагностицира пациентите в онкодиспансера

Article image
Новият скенер за "радиационна хирургия" /компютърен томограф/ в Комплексен онкологичен център – Бургас вече е пуснат в експлоатация. 

Това е най-модерен диагностичен апарат, изцяло съобразен и синхронизиран с двата линейни ускорителя в медицинското заведение, които извършват същинското лъчелечение.

Томографът е закупен със средства на Община Бургас. Техниката дава възможност за най-точната картина за начина и мястото на облъчване при ракови заболявания. Той генерира много прецизни топограми за центриране на пациента така, че да не се увреждат съседни на болното място тъкани.

"Това означава много по-малко чакане и стрес, по-ефективна и безопасна терапия", каза кметът на Бургас Димитър Николов, който заедно със зам.-кмета Лорис Мануелян посетиха лечебното заведение.

Градоначалникът обсъди с ръководителите на КОЦ - Бургас, докторите Дечев, Дичев и Муткуров, стъпките за по-нататъшно развитие на медицинския комплекс. 

Следващата важна задача е закупуването на 6D маса за радиохирургия. Това е ценен апарат, който синхронизира всички неволни движения на пациента, включително дишането, с действието на лечебния лъч.