политика 28 окт. 2017 2017-10-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdlpCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3635bf9833470dd1d71713f31659fa556c96f015/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29347.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Иван Вълков: Транспортът е онзи лакмус, който пръв показва дали икономиката е във възход

Наскоро Иван Вълков се закле в Парламента като народен представител от Бургаски избирателен район. Преди отново да стане част от Народното събрание той заемаше ключова ръководна позиция в Пристанище Бургас. попитахме го за равносметката му малко преди да освободи своя кабинет с пленарна зала, където да работи по приемането на нови закони.

Колко време бяхте председател на Съвета на директорите на Пристанище Бургас?

Шест месеца. 

Някой страничен човек би казал, че сте бил някакво политическо  назначение и сега отивате в Парламента и…какво бихте казал на такъв човек, какво оставяте след вас като икономически показатели в Пристанище Бургас?

Политическо назначение? Това са назначения, които всяка партия прави, щом спечели изборите.  Управлението на всяко държавно предприятие следва някаква фирмена, национална и държавна политика. Казвам това, защото е важно. При едно управление пристанището може да е на загуба, както например през 2009 год. с над 6.5 млн лв загуба или през 2014 год с около 700 000 лв загуба. Това са неща, които трябва да се помнят и да се знаят.

Колкото до моето политическо назначение, както го определихте преди малко, то съвпада с първото излизане на печалба на пристанището от 2013 год. насам. Първото шестмесечие на печалба. Това обаче не е всичко. Предприятието вече девети пореден  месец  излиза на печалба. Всичко това въпреки сложната и направо неприятна международна обстановка в региона около Черно море.

Как постигнахте тези положителни резултати?
Имаме постоянни, стабилни, устойчиви показатели на развитие. В този момент Пристанище Бургас може да се похвали с една от най-високите работни заплати, около 1095 лв. Имаме намаление на разходите, увеличение на приходите и добри финансови показатели. А и сериозно сме оптимизирали работния процес. 

Заради сложната обстановка в Черно море намаляха изключително много приходите от круизен туризъм. През 2012 год имаше бум на този вид туризъм, но заради събитията в Украйна и по-точно в Крим, заради опита за преврат в Турция и последвалите там процеси, вече трета година постоянно намаляват круизните кораби. Всъщност Пристанище Бургас единствено продължава да приема такива пасажерски лайнери. 

Какво видяхте като възможност в условията на заобикаляща ви криза?

Вече споменах. Направихме пълна оптимизация на работата. Търсихме и намерихме нови търговски контакти. Търсихме нови възможности за товаро-разтоварната дейност, а това е нашата основна дейност все пак. Обработка на товари, логистични операции, това беше сферата, в която потърсихме растеж. 

Държа да подчертая, че Пристанище Бургас разполага с едни наистина много добри специалисти на всички нива. От хората, които приемат товарите, до хората, които управляват цялостния процес.  Тук има много добър състав, който си разбира от работата и при добра организация добрите резултати са факт. Разбира се, постигнахме и една много строго спазвана финансова дисциплина.

А дали тези цифри, илюстриращи добрите ви финансови показатели на Пристанището, са някакво отражение на процесите в държавата? Можем ли да ги приемем като доказателство за икономическия ръст в България?

Транспортът е лакмус, който показва накъде върви икономиката в една страна. Дали икономиката привлича чужди капитали, дали произведеното в държавата се изнася…транспортът е тази сфера, която усеща първа тези процеси. Стоки, материали, това преминава през транспорта и това е първият сигнал, че нещата в държавата се задвижват и икономиката върви нагоре. Мисля, че нашите показатели са доказателство за растеж. Важно е и това, че тези показатели са устойчиви. Вече девет месеца, втора година. 

Голяма роля играе и приемствеността в управлението преди нас. Единодушни сме, че начинът, по който  е зададен финансовият план 2016-2017 год просто е продължение на решенията от 2015 год, т.е затягане на всички разходи, оптимизиране на работния процес и търсене на нови търговски контакти.

От парламентарната трибуна бихте ли цитирал тези положителни данни в Пристанище Бургас, ако някой ваш колега депутат от опозицията изрази съмнение за икономическия ръст в страната?

Когато говорят цифрите, скептиците е по-добре да мълчат. Цитирах ви цифри, статистика, от която е видно при кое управление Пристанище Бургас е било на загуба и при кое е на печалба. Фактите са такива, те говорят сами за себе си. А и повишаването на средната работна заплата при нас е също сериозен аргумент.  Не само в сравнение с минали години, а на база на финансовия план. Щом е намерена възможност да се увеличи заплатата, значи нещата в предприятието се случват и показателите са добри. 

Преди време вие самият предлагахте законови промени, приемахте поправки в закони и част от тях бяха свързани с работата на пристанищата. И сега шест месеца работихте точно по правилата на приетите от вас закони. Как ви се сториха те..улесняват ли практическата ви работа?

Преди да стана част от процеса на създаването на тези закони, съм работил над двайсет години в производството и в транспорта.  В една много голяма структура със сухопътен и с фериботен транспорт. Основно съм се занимавал с превоз на товари и стоки. Имам достатъчно сериозен практически опит и считам, че комбинирането на практически опит, политически и законодателен в едно, може да доведе само до положителни промени. А това ,че човек предприема различни стъпки и в един период е в частния сектор, после в законодателната власт или в политиката, смятам, че в това няма нищо лошо. Това са етапи на развитие. Така човек вижда и добрите и лошите страни  на своя труд. Една малка грешка в законодателството може да доведе до големи проблеми в практиката, в транспортния бранш в случая. Затова практическият опит е много ценен.

Сега отново се завърнахте в парламента. Наскоро се заклехте като народен представител.  Почерпихте ли идеи за нови законодателни инициативи и промени въз основа на работата ви в Пристанище Бургас?

Не може да се гледа едностранчиво и да се защитават интересите само на тази част от българската икономика. Интересите на транспорта трябва да бъдат отстоявани, но те са важни за цялата страна. Отстояването им обаче трябва да става внимателно, защото има нови закони в ЕС и спазването им, прилагането им води до големи промени. Ето, сега има едни нов регламент за пристанищата и той трябва да бъде въведен в следващите две години и смятам, че това е голямо предизвикателство пред нашето законодателство.

Девет месеца пристанище Бургас отчита възходящи показатели и регистрира печалба. Има ли потенциал с тази добра организация на работа, с добрия си екип да запази тази тенденция и през 2018 год?

Нормално е да има пикове и спадове. Силата на едно предприятие се изразява в това да има устойчиво развитие. Смятам, че това може да се види и през 2018 год. Още повече, че в момента круизният туризъм не се развива така, както искаме и можем да го правим, заради събитията в региона. Ако през следващата година се нормализират нещата около нас, очаквам увеличение на приходите от този вид транспорт и туризъм….но това няма да стане веднага , а по-скоро ефект би имало чак през 2019 год. от увеличение на круизния транспорт. Пристанището никога не е спирало при всички ръководства да провежда тази политика ида поддържа участието си в МЕДКРУИЗ, една от най-големите международни компании, чиито кораби обаче в настоящия момент не посещават Черно море. Има единични изключения.

По време на вашето управление в Съвета на директорите продължи процесът на отваряне на пристанището към Бургас.  Необратим ли е този процес?

Това също е политика. Тя беше решена още преди десет години в общинския съвет. Тогава се подписаха всички политически сили под общ меморандум и започнаха нещата да се изпълняват.  И тогава, когато сме гледали в правилната посока да се отвори градът към морето, една от политическите сили се опита да забави процесите, но се видя колко неадекватни са били с намерението си да спрат промените.  Вижте какво се случва в тази зона. С Трафик кулата, с Магазия 1, с кея, с очакваното строителство на може би най-интересната сграда по Черноморието на бъдещия конгресен център, обновяването на пространството от Първо до Пето корабно място и последния етап на вертикалната планировка. Всички тези неща, реализацията им ще постигне една завършеност по отношение на отварянето на Бургас към морето. А вече на следващ етап ще се търси още по-голяма площ за други промени. Затова смятам, че бургазлии, гостите на града, туристите ще бъдат доволни от онова, което се направи и ще се направи по тази идея. Всички бургазлии я подкрепят.

В Парламента ще бъдете народен представител на хората от Бургаски регион. Кои важни приоритети за региона ще защитавате?

Моите приоритети и задачи като народен представител  според ме трябва да се пречупват през интересите на хората от региона. Трябва да бъдат отстоявани. Независимо в каква парламентарна комисия ще бъда и в кой сектор ще работя, а аз в предните мандати съм работил за транспорта, логистиката и инфраструктурата, но всичко важно за региона е важно и за мен. Ние в ГЕРБ винаги сме работили по този начин и сме доказали, че не търсим тясно партийни интереси, а интересите на хората от Бургаски регион. 

автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...