политика 26 окт. 2017

Депутатите от БСП Бургас: Защо системата за оповестяване на наводнения не сработи

Article image
Бургаските народни представители от БСП търсят отговор на въпроса защо системата за ранно оповестяване и интегрирано управление на риска от наводнения в Община Бургас не е сработила по време на бедствието, предизвикано от проливните дъждове. 

Депутатът Николай Тишев цитира текстове от параметрите и стандартите, които системата  покрива. Особен интерес за социалистите предизвиква и сумата от над 1 млн. лв, които са били усвоени по европейски проект, за да се осигури 24 часов мониторниг, превенция и защита на населението от такива катаклизми чрез видеонаблюдение на потенциални реки и водоеми.

Съоръжението е било открито тържествено в края на април 2017 год. , а част от проекта е разработването на мобилно приложение, което да известява гражданите през мобилните им телефони за проливни валежи и наводнения.

Ето защо Тишев и колегите му питат защо въпреки тази система Равнец е потънал под вода.

Народните представители отказват  да приемат „мантрата“ на управляващите , че причина за бедствието е Природата и смятат, че катаклизмът е предизвикан  най-вече от слабата превенция и от несвършената работа.

Социалистите смятат, че отказът на държавата да осигури средства за почистване и укрепване на дерета и реки в община Камено през последните години е довел до катастрофата по тези места.

Според тях е безсмислено след трагедии от такъв характер пост фактум да се „изсипва“ целият Министерски съвет в пострадалите населени места.

От своя страна депутатът Димитър Стоянов сподели притесненията си, че държавата ни няма никаква готовност за справяне със зачестилите  бедствия, предизвикани от от климатичните изменения.през новия век.