различно 26 окт. 2017 2017-10-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcU5hIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--55ee27e5eea586e831b52fba1b7310ac5d18d525/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29315.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Днес почитаме Св. Димитър. Внимавайте кой първи ще влезе в дома ви

Православната църква почита днес – 26 октомври, Св. Димитър. Това е един от най-големите неподвижни празници през есента. 

Свети Димитър Солунски е роден през 3 в. в гр. Солун. Син е на тогавашният градоначалник. След смъртта на бащата император Максимиан Херкул назначава на този пост младия Димитър.

Той обаче бил ревностен християнин, което не се понравило на следващия император – Галерий. Заради вярата си Димитър бил хвърлен в тъмница. 

По това време християните в Солун били гонени от местния военачалник Лий. От тъмницата Димитър отправял молитви към Бога и така неговият приятел и съратник Нестор успял да победи в двубой жестокия Лий. 

Когато императорът разбрал това, заповядал и двамата да бъдат посечени. От тялото на Св. Димитър потекло не кръв, а чудотворно миро, затова Православната църква го нарича Мироточник. 

Днес мощите на Св. Димитър се намират в родния му Солун и се съхраняват в църква, носеща неговото име. 

Прието е на Димитровден да се прави курбан или гювеч от овнешко, яхния с пиле - с петел ако именикът е мъж, и с кокошка - ако е жена. Сервират се и зеленчуци. На масата се слага още варена царевица, пестил, пита с ябълки или печени ябълки, рачел, тиква.

На днешния ден стопаните се разплащали и разпускали работниците, овчарите и ратаите, които са наели още на Гергьовден, за да помагат в селскостопанската работа. На места този празник се нарича Разпуст, а на най-грижовните ратаи стопаните дарявали нови дрехи, овен или агънце.

Отбелязването на Димитровден е съпроводено с много гадания за предстоящата зима и поличби за следващата година: ако месечината е пълна - пълен ще бъде и кошерът с мед и ще се роят пчелите. Вечерта срещу празника, овчарите хвърляли в кошарата една тояга. Ако на сутринта овцете са лежали на нея, се смятало, че зимата ще е дълга, тежка и студена.

Вярва се още, че какъвто човек първи влезе в дома днес, такава ще е и цялата година. Ако гостът е добър и заможен човек, плодородни ще бъдат и следващите 12 месеца. 

Честито на именниците!

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...