региони 13 окт. 2017

Започна строежът на пътя Бургас – Слънчев бряг

Article image
С официална церемония по извършване на първа копка стартира изграждането на 4-лентовия път Бургас – Слънчев бряг.

Официален гост на събитието беше министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Пътят е изключително важен за региона, тъй като двете платна в двете посоки ще облекчат значително трафика през лятото. 

Всяко от платната ще бъде с ширина от 3,25 м., а между лентите в двете посоки ще има двуметрова разделителна ивица. Проектната скорост, с която ще могат да се движат автомобилите, е 90 км/ч. Проектът е на стойност около 21,5 млн. лв., а средствата са от републиканския бюджет по програма „Ново строителство“ на Агенция „Пътна инфраструктура“. По договор пътят трябва да е готов за 177 дни.

 „Изграждаме тежки съоръжения, съгласно ОВОС имаме защитни огради за земноводни влечуги. Ще се изградят шумозащитни мрежи и огради около къмпинг „Ахелой“. Направено е всичко необходимо по екологичното законодателство, за да стане пътят максимално добър, качествен е безопасен. Строителите имат готовност да започнат работа още от днес.”, коментира министър Нанков.

Той уточни, че след две седмици ще се върне на мястото, заедно с премиера Бойко Борисов, за да провери как върни изпълнението на строежа.

Наред с четирилентовия път Бургас – Слънчев бряг в района предстои изграждането и на двата обхода за Ахелой. Всеки от тях е около 18 км.