региони 13 окт. 2017

Археолози откриха водохранилище при крепостта Русокастро

Article image
Археолозите откриха водохранилището на замъка при крепостта Русокастро. 

То е изградено в югоизточния ъгъл на цитаделата, има неправилна форма с дължина 15 м от запад и 12 м от изток и ширина 8 м. Северозападният ъгъл на съоръжението е оформен дъговидно. 

В средата на водохранилището, в посока север-юг, са иззидани два масивни каменни стълба. Съоръжението е било покрито със сводова конструкция, огромни късове от която са пропаднали вътре. През 2018 година се предвижда, тежките отломки да бъдат извадени с кран.

Вместимостта на водохранилището е най-малко 300 кубични метра. То е защитавано от масивна южна и източна стена на замъка, всяка от които е с ширина 2.5 м, както и от голяма бойна кръгла кула с диаметър 7 м. Водохранилището е имало втори етаж, към който води четиристъпално стълбище.

Стените на това монументално съоръжение са внимателно измазани с дебела хидрофобна (водонепроницаема), хоросанова замазка. Тя е с плътен розов цвят, защото в нея има прибавено голямо количество смляна изпечена керамика, която всъщност осигурява непромокаемост, обясняват експертите

Разкопките на крепостта Русокастро са ръководени от Милен Николов и Доротея Гюрджийска от Регионален исторически музей-Бургас, а финансирането е осигурено от Община Камено, Министерството на културата на Република България и Национален исторически музей.

Предстои обработка на керамичния материал, анализ на монетните находки и изследване на откритите животински кости от археозоолог. Тези тестове ще са особено любопитни, тъй като от тях ще стане ясно какво месо са консумирали средновековните българи и византийци през 13-14 в.