здраве 10 окт. 2017 2017-10-10 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa1ZFIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d30acbfbe2fc28ca8fc4c142a71393115c6055c8/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29153.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Лекари и ученици говориха за донорството

Бургаската болница започна информационна кампания сред учениците за ползите от донорството. 

Инициативата се организира от УМБАЛ-Бургас и Изпълнителната агенция по трансплантация и е по повод Европейската седмица на донорството

Днес лекари от Отделението по анестезиология и интензивно лечение (Реанимация)  разговаряха с близо  90 дванадесетокласници от Гимназията за романски езици „Георги Стойков Раковски“ .  

Учениците бяха впечатлени от факта, че 1 донор може да спаси 8 човешки живота.

„1101 души в България са в националния регистър на чакащи за органна трансплантация. Списъкът е дълъг и не всеки успява да дочака своя втори шанс. Всяка година 200 души губят битката с времето , а 200 други ги заместват в листата на чакащите. Затова темата за  донорството е важна и трябва да се обсъжда в семейството”, заяви  координаторът по донорство на УМБАЛ Бургас д-р Милена Минева. 

Лечебното заведение е единственото в региона, което е регистрирано като  база за трансплантации. В него  се извършва експлантация на бъбреци, черен дроб и сърце.

„Важно е да се знае, че разликата между кома и мозъчна смърт е огромна. В света няма случай, при който пациент в мозъчна смърт да е възстановил съзнанието си. След като човек изпадне в това необратимо състояние, неговите органи продължават да функционират още известно време, а пред близките му има два пътя – да помогнат на други болни да живеят или да погребат близкия си, заедно с надеждата на още няколко семейства”, каза  д-р Даниела Люцканова, която оглавява Комисията по установяване на мозъчна смърт в УМБАЛ Бургас.

Тази година кампанията на Изпълнителната агенция по трансплантация е под мотото „Частица от теб може да бъде за някого целият свят”. Нейната цел е да повиши осведомеността на хората за донорството.

Лекарите на УМБАЛ Бургас прожектираха на децата филми с реални случаи на рецепиенти на органи, които са продължили своя живот, благодарение на хуманния жест на близки на починали пациенти.

„Приживе човек може да иска да е донор и да помогне на някого след като си отиде от този свят, но ако не говори за това с близките си, те няма как да знаят. Поради тази причина кампанията цели да предостави повече информация на хората и да им помогне да формират мнението си, когато заявяват, че са за или против донорството”, каза д-р Даниела Люцканова.

В България няма регистър на съгласните да станат донори, а само на тези, които заявяват отказ. Прилага се системата на презюмирано съгласие – чрез съгласие роднините. Затова темата трябва да бъде обсъждана.

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...