http://AutoDoc.BG
политика 09 сеп. 2017

Бургазлии сведоха глава пред жертвите на комунизма

Article image
Десетки бургазлии се събраха на днешния 9-ти септември пред паметника на жертвите на комунизма, за да почетат загиналите при този режим.

Церемонията започна със заупокойната молитва, която по традиция се организира от СДС, останалите партии от Реформаторския блок и Съюза на репресираните.

„Не е редно на тази дата определени хора да празнуват окупация на суверенна държава. Не може да нямат самосъзнание, че до януари 1945 г. са убити повече от 30 000 българи, а стотици други наши сънародници са били интернирани и с разбити съдби. Нека направим един обективен и неполитизиран прочит на историята. По днешни измерения България за три години съветска окупация губи около 6,5 милиарда долара за издръжка на руския окупационен корпус. Хората трябва да разберат, че загубата на суверенитетa на държавата, на моралния облик на населението и убийството на елита на българската нация не може да бъде повод за празник. Затова днес сме се събрали да почетем паметта на зверски убитите от комунистически терор”, заяви общинският съветник от РБ и член на НИС на СДС Тошко Иванов. 

Заедно с колегите си близо 7 години той водеше борба за създаването на паметник, с който да се почетат жертвите на комунистическия режим.

На събитието днес присъства зам.-председателят на СДС Костадин Марков, Момчил Момчилов и Дойчо Дойчев от БЗНС, заедно с председателя на БЗНС  Николай Ненчев, Здравко Костов от „Глас народен”, д-р Андрей Найденов – председател на Съюза на репресираните от комунистическия режим в Бургас,  председателят на Дружеството на бургаските художници Митко Иванов, десетки граждани. Цветя положиха и  народните представители Ивелина Василева, Диана Саватева, както и общинските съветници Калояна Живкова и  Георги Дракалиев.

„Днешната дата е една от най-черните и тъжни в историята на България. От този ден започват злокобните и кървави дни и нощи на унищожаването и ликвидирането на интелектуалния потенциал на нацията. Без съд и присъда са избити хиляди хора”, каза д-р Найденов.

След 9-ти септември  Народният съд издава 2730 смъртни присъди и 1350 за доживотен затвор. Близо  30 000 души са избити без съд и присъда.

„Искаме да запазим паметта на поколенията жива и затова всяка година на тази дата почитаме жертвите на комунизма и напомняме, че това време никога не трябва да се връща”, каза зам-председателят на СДС Костадин Марков. 

За първа година церемонията се състоя при паметника, намиращ се до Съдебната палата, а не в храм.