http://AutoDoc.BG
региони 09 сеп. 2017

Министър Ангелкова: Националните курорти са лицето на родния туризъм

Article image
Към момента се работи по няколко варианта за статута на националните курорти, като идеята е те да се превърнат в основата, върху която да се гради имиджът на родния туризъм.

Според решение на Министерски съвет в момента националните курорти са 8, като 6 от тях са на Черноморието – Албена, Златни пясъци, Св. Константин и Елена, Слънчев бряг,  Дюни, ММЦ-Приморско. От зимните са включени Пампорово и Боровец. 

„Необходимо е да се създаде статут на националните курорти, защото те имат стратегическо значение за устойчивото развитие на туристическата индустрия в България. Те са основен избор за отдих на милиони наши и чуждестранни туристи, представляват лицето на туризма ни и имат съществен принос за имиджа на страната като дестинация. 

Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на среща с браншовите организации.

По думите ѝ резултатите от работата на националните ни курорти това лято са добри, но все пак са се откроили проблеми, които трябва да бъдат обсъдени съвместно с останалите институции и бизнеса. 

„Само с общи усилия за постигане на консенсус, тези въпроси могат да бъдат решени по-бързо.”, коментира Ангелкова. 

Според нея партньорството между министерството и сдружението на общините, както и съвместната работа с консултативните съвети по туризъм е дало много добър резултат.