http://AutoDoc.BG
региони 12 авг. 2017

Концесионерът на плаж "Равда - Академика" задължен да подмени чадърите

Article image
Табели с невярна информацият и плажи принаджености в лошо състояние установи министерска проверка, нанправна на ивицата „Равда – Акаемика”.

„Информационните табели, посочващи свободната зона за безплатно разполагане на лични плажни принадлежности и зоната с платени чадъри и шезлонги, е стара и не дава вярна информация. Установени бяха и проблеми с плажните принадлежности,които туристите заплащат. За голяма част от чадърите,които се предлагат в платената зона, се констатира, че са в изключително лошо състояние.”, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова. 

Тя е разпоредила концесионерът да подмени незабавно принадлежностите, които са скъсани и амортизирани. 

„Предвиждаме в договорите с наематели и концесионери да въведем изискване за подмяна на плажните принадлежности, когато видът и състоянието им вече не е на нужното ниво, за да се гарантира безопасното им използване.”, каза още министърът.

Инспекцията на плаж  „Равда – Академика“ е установила също, че зоните за свободно плажуване и площта с платени чадъри и шезлонги са равностойни. Има изградени и подходни пътеки към морската ивица. По време на проверка на плажа беше получен сигнал за недостатъчно добра хигиена на ивицата. Затова концесионерът ще бъде предупреден да обърне повече внимание на почистването на плажа. 

Министърът на туризма Николина Ангелкова инспектира и плаж „Равда-ХТИ”, за който преди време беше получен сигнал за поставена табела „частен плаж” върху част от територията му до входа на ивицата. Тогава концесионерът на плажа обясни, че чадърите и шезлонгите в зоната са предплатени на „Равда ХТИ“ от собственика на хотела, който се намира непосредствено зад ивицата. По думите му табелата е била поставяна от гостите на хотела, за да си гарантират безплатната сянка.

„Днес установихме, че табелата е премахната. Има спасител, както и свободна зона за разполагаме на собствени плажни принадлежности.”, обясни Ангелкова. 

На концесионера е предписано да оборудва плажа с медицински пункт, защото към момента ползва медицинския пункт на съседен плаж.