http://AutoDoc.BG
региони 12 авг. 2017

Римска сватба ще се състои в Археологически резерват "Деултум"

Article image
С тринайсетчасов маратон от различни събития Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт", община Средец, ще отбележи своя празник – 19 август.

Тържествата са по повод 30 години от създаването на резервата и 15 години от откриването на Общински исторически музей – Средец.

Празникът носи името "Ден на древен Деултум - врата към загадъчната Странджа".

Програмата ще започне от 10:00 ч. с демонстрации на групата за исторически възстановки – Свищов, озаглавена - "Ежедневието на легионера". В продължение на два часа посетителите ще имат възможност да се запознаят с живота в легиона и с правилата в школата за гладиатори в Рим.

Програмата включва и арт ателиетата, които ще бъдат разкрити в базата на НАР "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт". Посетителите ще имат възможност сами да изработят кукла от царевична шума или да си изплетат кошница. 

 Занимателни игри от времето на Римската империя, демонстрации на римски прически и грим, пресъздаване на римска сватба, ще бъдат само част от инициативите в уъркшопа "Вкусовете на Странджа".

Празникът ще завърши с парти под звездите с участието на DJ Dian Solo.

Тържествата се организират от Община Средец и Национален археологически резерват "Античен и средновековен град Деултум - Дебелт", в партньорство с Министерството на туризма.