http://AutoDoc.BG
региони 10 авг. 2017

Министър Ангелкова: Такса „празен стол“ е недопустима

Article image
„Изключително недопустимо е заведение да събира такса „празен стол“, независимо от ситуацията.”, заяви пред медии в Созопол министърът на туризма Николина Ангелкова.

Изказването е по повод случая в града, при който MilozFish&Grill начисли на клиенти 80 лв. допълнително към сметката, защото на масата им останали четири незаети стола.

Министерството на туризма направи проверка още вчера вечерта. Тя показа, че заведението в Созопол, начислило  таксата, отговаря на определената му категория от две звезди. Неговото  удостоверение обаче е на името на друг ресторант, затова през миналия месец заведението  е стартирало процедура за промяна на обстоятелствата, каза министърът. Тя припомни, че ден по-рано по разпореждане на премиера Бойко Борисов е извършена инспекцията на заведението както от експерти на Министерството на туризма, така и от Комисията за защита на потребителите (КЗП) и от Националната агенция за приходите (НАП).  

"Независимо от ситуацията, подобна такса е немислима.", категорична е министър Ангелкова. 

По думите й ако има нарушаване на обществения ред, следва да се сигнализира до МВР, а не да се търсят „иновативни“ начини. Те изключително много вредят на българския туризъм, посочи министърът. Тя отбеляза, че е важно, когато бъде направена промяна в обстоятелствата, кметът на общината да попълни всички данни на заведението в Националния туристически регистър, който е достъпен на страницата на министерството. По този начин ще има достъпна информация за потребителите. 

Заради нелоялна търговска практика се очаква Комисията за защита на потребителите да глоби собственика на MilozFish&Grill. Много е важно такива ситуации да не се повтарят, категорична бе министър Ангелкова. 

По повод постъпил сигнал за липса на достъп на инвалиди на някои от морските плажове министър Ангелкова обяви, че на стопаните на ивиците – концесионери и наематели, ще бъде разпоредено в най-кратък срок да вземат нужните мерки и където е необходимо, да доизградят съоръжения, улесняващи хората с увреждания.

Снимка: БНР