региони 09 авг. 2017

Пет неохраняеми плажа в Бургаско вече ще имат спасители

Article image
Областна управа – Бургас ще назначи спасители за пет неохраняеми плажа в региона.

До края на месец септември ивиците “Иракли” (община Несебър), “Поморие-Север” (община Поморие), "Сарафово-Юг 1” (община Бургас), “Алепу” (община Созопол) и “Корал” (община Царево) ще бъдат частично обезпечени. Два спасителни поста ще има на плаж „Корал”, а по един за останалите плажни ивици. 

Три са фирмите, които са поели ангажимент да оборудват спасителни постове и да назначат спасители. Общата цена за петте плажа за два месеца възлиза в размер на близо 70 000 лв. За първи път от бургаската институция успяват да сключат договор за охрана на всички плажове, които са обявили в обществената поръчка за водноспасителна дейност. 

 „Голяма част от плажовете, които не са атрактивни за бизнеса, са любими на гражданите. Липсата на спасители обаче създава застрашаващи живота обстоятелства, затова и държавата взе решение да осигури поне частично воднотоспасяване. Срещахме много трудности предходните години, работа в рамките на 2 месеца не представлява интерес за обучените лица. Спасителите на петте най-посещавани плажа, които нямат стопанин, са вече по местата си. Но това е само част от необходимите мерки за превенция от инциденти в морето. Важно е посетителите по Черноморието да съдействат, да бъдат отговорни към живота си, да спазват правилата за безопасност и указанията на обучените лица по постовете.”, кометира областният управител Вълчо Чолаков.

Природозащитниците от „Да запазим Корал” да се ангажирали да осигурят спасителната дейност на едноименната плажна ивица. Екологичната организация и Областна администрация работят в добро сътрудничество от години.