здраве 01 март 2012 2012-03-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaWszIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--0b90296a54c325525ef234909c90a0d1850bc19a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_2826.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Зияд Ел Масри: Конкуренцията плаши само слабите

Зияд Ел Масри е един от най-уважаваните предприемачи в Бургас. Колоритният бизнесмен беше два мандата общински съветник в местния парламент, притежава фондация, с която е помогнал на много хора в нужда, преди години инвестира в телевизия в Елхово, която технологично беше изпреварила времето в региона, инвестира в туризъм, но е известен най-вече с откритата си през 1990 год. първа частна клиника в България, която поколения бургазлии познават. Господин Масри обяви преди една година, че ще разшири инвестициите си в медицината и ще постори нова, модерна болница. "Бургаски репортер" потърси отговор на въпросите кога новото здравно заведение ще бъде открито и какво ще  предложи на пациентите. Ето и отговорите на инвеститора.

Естествено е да се насочим към здравеопазването, защото Бургас ни познава и свързва точно с тази сфера. Ние сме първата частна болница не само в Бургас, но и в цяла България. Бяхме регистрирани през 1990 год. И тогава и сега нашата амбиция е да се развиваме в тази посока. Настъпи моментът, когато видяхме, че нашето име е „голямо”, а мястото ни малко. Тогава разбрахме, че трябва да се разширим, за да може базата ни да отговаря на амбициите и авторитета ни. Така решихме да ознаменуваме 2012 год. с нова болница, защото това е много важен момент за нас. Навършваме 22 години от началото на нашата дейност. Затова инвестираме. Вярно е, че в условията на криза много хора насочват ресурсите си към по-печеливши дейности, отколкото към социални дейности като здравеопазването, в които държавата не помага с нищо на инвеститорите, не им дава никакви дивиденти за това, че са вложили свои средства в този сектор. Това обаче е нашата съдба, това е нашия бизнес и ако щете ,това е нашата фирмена философия. Освен това аз смятам, че хората на Бургас заслужават да имат повече модерни болници, повече съвременни медицински центрове, защото конкуренцията ражда качество.

През 1990 год. сте започнал дейността си в съсвсем други условия, а сега ще имате наистина много сериозна конкуренция. Как ще и отговорите и с какво?

Конкуренцията не ни притеснява, тя е притеснение за слабите. Помислете си, с какво ще се конкурираме всички? С качеството най-вече. Ние сме уверени, че можем да покрием високите очаквания на бургазлии и високите критерии и стандарти на европейското здравеопазване. Нека не забравяме, че има едно цяло поколение, което е израснало с нас, с нашите лекари и специалисти. При нас в Бургас, например, заработи първият видеозон през 1990 год. Наскоро се разхождах със семейството си в Морската градина и ме спря една жена. До нея вървеше дъщеря и на около 22 години. Майката с усмивка ми показа порасналото си дете и сподели, че преди 22 години за първи път го видяла на нашия видеозон. Това е нашият капитал, нашата гордост, уважението на хората от Бургас. Нас ни свързват с традиция, сигурност и качество. Затова не мисля, че конкуренцията ще ни пречи на нас, напротив. Ще ни даде повече кураж да гарантираме качество и хората, които вярват в нас, да продължават да идват при нас.

Какво ще представлява самата болница, какви отделения ще заработят от самото и начало?

Това е ДКЦ /диагностично консултативен център/ . По проект ще разполагаме с шест етажна сграда, с обща площ около 4000 кв. м. разгърната площ. В отделенията в подземния етаж ще работят модерен скенер, ехограф, мамограф... На партерния етаж ще бъдат разположени много и различни кабинети, от стоматолог до ортопед, кардиология, вътрешни болести, много други... Предвидили сме голяма и модерна лаборатория, три операционни зали, достатъчно легла за пециентите в леката хирургия, както се нарича. Нещо много важно за Бургас. В нашата болница ще има отделение по хемодиализа с най-модерната в момента техника и апаратура. По този начин вече в Бургас няма да има монопол върху това лечение и ние ще предложим наистина много по-добри условия, от съществуващите до момента. Градът се нуждае от подобно нещо. В новата сграда ще можем да съберем цялата наша база, цялата дейност, която извършваме. Така обслужването ще е побързо, по-качествено и най-важното, всичко ще е на едно място.

Ще работите ли с НЗОК?

Задължително. Нашата цел е гражданинът да получава качествена услуга и това да не налага „да се бърка в джоба”. Със здравната каса ще имаме договор за много пътеки, които вече могат да се ползват в нашата клиника. Много по-лесно ще е да не разкарваме хората за талон и за специалист.Надяваме се, че това ще е улеснение за бургазлии, за пациентите и допълнително улеснение е мястото, където сме разположени. Ние сме в центъра на града и достъп до нас ще има отвсякъде.

Ще работите ли с национални консултанти, със светила в българската медицина, за да печелите още по-голямо доверие сред пациентите. Доскоро имаше едно схващане ,че бургаските кадри в медицината са недостатъчно?

Факт е. Модерната медицина не може вече да разчита само на местни лекари и специалисти. Не отричам, че в Бургас има много добри лекари, но те са недостатъчно за мащабите на нашия град. Ще имаме доста консултанти, доста големи имена и емблеми, но не само на национално ниво. Ние водим разговори и преговори за партньорство с международно утвърдени специалисти, които могат да идват в нашата болница. Ние сме отворени не само за хора от Бургас и региона ,не само за хората от България, но и за пациенти от чужбина. Разработили сме доста амбициозна програма да създадем условия за развитието на „медицински” туризъм, т.е при нас да идват за нашите услуги хора не само от Европа но и от арабския свят. Тук те ще получават качествена услуга и лечение. Затова кандидастваме за получаване на необходимите сертификати, които да покриват европейските и световните стандарти в медицината.

Кога ще заработи ефективно този ДКЦ, кога ще отвори врати?

Знаете ли, строителството на една болница не е обвързано само със издигането на сградата, т.е с акт 16 или със строежа. Има много технически детайли, лицензи, одобрения и разрешения от много много институции. Надяваме се, че през есента Бургас ще може да се радва на едни хубави и качествени медицински услуги и на нов модерен ДКЦ, който да работи за бургазлии и за здравето им.  

автор: Красимир Калудов

Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...