спорт 27 юни 2017 2017-06-27 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbk5CIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b1e34c7e0b249e04544e5e2cb4b1962322848919/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28183.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Евгений Мосинов: Търсим инвеститор с 2 млн лв за тенис кортове, а харчим 7 млн лв за басейн

Евгений Мосинов е част от групата общински съветници на БСП. Той не подкрепи предложението за концесиониране на тенис кортовете край хотел „Приморец“ .

Ще ми е интересно да разтълкувате какво точно направихте в общинския съвет с решението да отдадете на концесия  тенис кортовете в близост до гранд хотел „Приморец“…Какво се случи с тези тенис кортове?

Те ще бъдат предмет на процедура на концесия, предложена от кмета на общината и приета само с гласовете на ГЕРБ. Така че отговорността за успешното развитие на тенис комплекса ще бъде негова и тяхна. Дано на Бургас му провърви с тази концесия. 

Защото си спомням Океанариума, по който нищо не се случи.

Концесията е една сложна процедура, по която се оказа, че общината вече е направила разходи. 30 000 лв за проекта. 

Докладната признава, че тези кортове не могат да бъдат добре стопанисвани от „Спортни имоти“. Общината признава, че не  може да инвестира в съществуващата си база. В същото време харчим много пари за едни плувен басейн, който само за миналата година е изхарчил 7 млн лв за строеж. Това е нецелесъобразно. Търсим инвеститор с 2 млн лв за тенис кортове, а в същото време харчим 7 млн лв за басейн. 

Можехме с тези пари да стегнем и тези кортове и други кортове. Зала „Младост“ също. Докладната е признание, че общината не може да се справи с тези тенис кортове и търси инвеститор.

А чисто икономически тези 12 000 лв концесионна такса на година, приемливи ли са като приход за общината?

Преобладаващото мнение е, че инвеститорът ще изкара прилична печалба от тези кортове. Призовавам тенис обществото и туристическия бранш да участват в процедурата по концесия. Иначе защо ги ручахме жабетата. Защо правихме проекти.

Има и още нещо. Когато се внася такава съдбовна докладна за трийсет годишен период, трябва кметът, зам. кметовете да са в залата и да обосноват своето предложение. Разбирате ли? Трябва да се каже, че това е правилният подход, така трябва да се стопанисва и т.н

А на обсъждането на отчета на бюджета, всъщност го обсъждахте само вие…

…да, само аз го обсъждах…

...казахте, че приходите на община Бургас намаляват, а източникът им са данъците. Така ли е?

Общината си увеличава приходите само за сметка на данъци.В началото на годината увеличихме до ръба, до възможното данъка върху възмездното прехвърляне на имущество, т.е изчерпихме тази възможност. Оказва се ,че данъчните приходи са 45% от собствените приходи, а неданъчните приходи от имуществото на общината намаляват, което означава, че общината не стопанисва добре това имущество.

автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...