спорт 27 юни 2017 2017-06-27 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbkpCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1130e8d533e7a891f0b236522a05828452625f04/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28182.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Димитър Людиев: Не е работа на община Бургас да поддържа тенис кортове със свои средства

Димитър Людиев е водач на групата на общинските съветници на ГЕРБ в общинския съвет в Бургас. Заедно с още 27 свои колеги той подкрепи предложението на общината тенис кортовете до хотел "Приморец" да бъдат отдадени на концесия. Ето и коментарът му по предизвикалата сериозни спорове докладна записка.

Как тълкувате вие отдаването на концесия на тенис кортовете на ул. "Батенберг" в близост до входа на Морската гара?

Бих искал да уточня, че тази концесия не е прецедент. И друг път сме предлагали такива концесии. Благодарение на такива процедури има изградени тенис кортове край Сарафово, които функционират и работят. Без концесия такова спортно съоръжение там нямаше да има…

…в Сарафово става въпрос за публично-частно партньорство, нали така?

Да, публично частно партньорство е. А общината изразходва по 60 000 лв годишно, за да поддържа този тенис комплекс / на ул „Батенберг“/ . Има крещяща нужда от ремонт , съблекалните не са уютни, не може да се поддържа някаква хигиена. Самите тенис кортове са изоставени.
 Обичам тениса като спорт и го практикувам от време на време. Тенис кортовете , особено червените, искат специална поддръжка. Искат грижите на хора, които разбират от това. 

И нещо много важно.Тенис кортовете там не са ориентирани правилно. Те трябва да бъдат на север и на юг, а не на изток и на запад. Това се разбира много добре от хората, които играят тенис и е изискване на федерациите. В сегашното им разположение единият играч ще е срещу лъчите на слънцето. Изискването не е случайно. Това е една от причините, които налагат сериозен ремонт.

А оттам нататък тя ще бъде отдадена. Аз съм „за“ да бъде отдадена на концесия. В Европа и в САЩ всички такива съоръжения се стопанисват от клубовете

Само че вашите колеги от опозицията призоваха община Бургас сама да поддържа този спортен комплекс, а не да го концесионира. Защо вие отхвърляте този призив. С какво не сте съгласни?

За клубовете е много удобно общината да поддържа базата, защото те така не изразходват никакви средства. Конкуренцията обаче на тенис съоръженията в нашия град е много голяма. Вече има изградени няколко комплекса в нашия град. Общината не може да се конкурира с тях. Те имат по-добри предложения като цени, като условия. Затова в тези тенис кортове трябва да бъде направена инвестиция. На общината ли е работа да развива специализирани спортове? Казвам „специализирани“, защото се прие за срок от един час да могат деца и хора със специални потребности да могат да отидат свободно за 1 час. Това могат да го предложат хора, които не разбират от тенис. Тенисът не е спорт, в който можеш да отидеш някъде и да си тупкаш топката един час. Трябва да има треньори, които да показват. Аз три години съм ходил на часове, на курсове, за да се науча да играя на тенис. Тупането на топка не означава, че някой може да играе на тенис.

Мислите ли, че при тази процедура  е съхранен интересът на община Бургас и на бургазлии?

Съхранен е. на първо място искаме да запазим съоръжението такова ,каквото е . Когато отдаваме тенис кортовете на концесия, сме поставили ясно условието, че там може да има само спортно съоръжение и нищо друго. Точка по въпроса. А по отношение на инвестицията по-добре общината да пренасочи тези средства към нещо друго, да ремонтираме някоя улица, отколкото да се дават 1.5 млн лв или 2 млн лв за ремонт на спортно съоръжение. Има конкуренция, има състезателен характер  в процедурата по концесиониране. Кандидатите могат да посочат по-голяма инвестиция, по-къс срок на изпълнение и т.н  Там може да има само спортно съоръжение. Това е най-важното.

автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...