ориентири 14 юни 2017

Данъчните разкриха търговски сайт, ползващ чужда самоличност

Article image
Данъчните в Бургас разкриха сайт, извършващ електронна търговия чрез открадната самоличност.

До това се е стигнало след като проверяващият екип на НАП Бургас се усъмнил, че шофьор, извършващ международни превози с камион, реализира паралелно и големи обороти от интернет търговия. Оказало се, че въпросното лице изобщо не е подозирало че, неговите лични данни са използвани неправомерно за регистриране на електронен сайт. Цялата информация по случая е предадена на прокуратурата.

От Териториалната дирекция на приходното ведомство заявиха, че засилват контрола върху интернет търговията. Във фокуса на данъчните са сайтове за резервации, за продажба на хранителни стоки, детски дрехи ибързооборотни стоки. Анализите на НАП показват, че през интернет пространството, в национален мащаб  се реализират годишни обороти за няколко милиарда лева.

За половин година НАП Бургас е приключил 31 електронни ревизии, при които са установени допълнителни задължения за повече от 3 и половина милиона лева. Това са само дължими данъци и осигуровки, а зад тази сума стоят над 30 милиона лева обороти, които на практика излизат на светло след контролните действия, уточниха от приходното ведомство.

През целия активен летен туристически сезон ще има засилен контрол по спазване на данъчното и осигурително законодателство.