политика 13 юни 2017

България и Турция ще работят заедно за просперитета на региона

Article image
България и Турция са приятелски и съюзнически страни, със стабилни връзки, общи допирни точки и много добре изградени близки отношения, които ще се развиват на ниво, което да е от полза за двата народа стана ясно от изявлението на министър-председателят на Турция Бинали Йълдъръм по време на съвместна пресконференция с премиера Бойко Борисов в резиденция Чанкая в Анкара. 
 
При посещението си в нашата югоизточна съседка министър-председателят определи Турция като нашия най-голям съсед в общото европейско семейство.
 
Според Бойко Борисов е важно по време на българското председателство на Съвета на ЕС да се положат усилия за нормализирането на отношенията между ЕС и Турция. 
„Това касае митническия съюз, Черноморското сътрудничество, огромните инвестиции, които Турция има в България. Убеден съм, че с всеобщи усилия можем да нормализираме този процес“, каза българският премиер и  предели отношенията между двете съседни държави като еталон за добросъседство.
 
Турският премиер припомни това, че по време на опита за военен преврат през юни миналата година Европа е реагирала с мълчание, Бойко Борисов и България открито са осъдили тези действия и са демонстрирали солидарност с турския народ.
 
Според премиера Йълдъръм прави чест на министър-председателя Борисов откритото и приятелско отношение към българските граждани с турски произход.  „Вие сте подкрепа за тях и се явявате гарант и фактор, който ограничава крайни радикални действия“, добави той.