политика 13 юни 2017

Местна и централна власт обсъдиха важните за Бургас проекти

Article image
Кметът на Бургас Димитър Николов и народни представители от различни парламентарни групи седнаха на една маса, за да обсъдят заедно важните за града проекти.

"Разчитам на Вашето съдействие в парламента. Сигурен съм, че всеки от Вас в комисиите и пленарна зала ще подкрепи реализацията на тези проекти, защото те не са само от местно значение, но и от регионално", каза Николов.

На срещата бяха народните представители Ивелина Василева, Диана Саватева, Димитър Бойчев, Диана Йорданова, Ася Пеева и Галя Василева от ГЕРБ, Николай Тишев, Димитър Стоянов и Тодор Байчев от БСП, Севим Али от ДПС и Ангел Исаев - независим.

Народните представители и градоначалникът се разбраха на всеки 6 месеца да организират срещи по проектите и проблемите на общината, които изискват подкрепата на депутатите.

Заместник-кметът по здравеопазване д-р Лорис Мануелян и ректорът на университет "Проф. д-р Асен Златаров" доц. Магдалена Миткова запознаха депутатите с работата си по създаването на Медицински факултет. Те поискаха съдействие за осигуряването на средства за довършването на сградата и нейното обзавеждане и оборудване, както и подкрепата им за бъдещата акредитация.

Народните представители подкрепиха идеята бъдещият медицински факултет да се развие като медицински университет, което ще бъде изключително важно за подобряване качеството на здравеопазването в Бургас и региона. 

Заместник-кметът по образование и култура Йорданка Ананиева запозна депутатите с дейностите по откриването на филиал на Националната художествена галерия в Бургас. Тя постави въпроса за необходимостта от изграждането на нов сграден фонд за училищата. Като пример беше посочен строежът на нова пристройка към училището в Горно Езерово. Обсъден беше проблемът с недостига на английска и немска гимназия.

Бургаските народни представители подкрепиха стартиралата по инициатива на кмета програма за обучение на ученици и студенти в областта на информационните технологии, както и това, че Бургас трябва да получи подкрепа за изграждането на нови физкултурни салони в няколко училища. 

Зам.-кметът Ананиева постави проблема за необходимостта от спешен ремонт на сградата на бургаската филхармония, за възстановяване на външната облицовка и стенописите на храм "Св. Св. Кирил и Методий", както и за изграждането на археологически музей с възстановка на Римска баня в комплекс "Акве калиде".

От своя страна заместник-кметът по строителството инж. Чанка Коралска запозна народните представители с работата по изграждането на Южния обход на Бургас, както и с необходимостта от осигуряването на средства за изграждането на Северния обход на града, тъй като е крайно необходим, за да свърже магистрала "Тракия" с пътя за Слънчев бряг и по този начин кардинално да се реши проблемът с нахлуващия трафик в града, който освен че руши пътната инфраструктура, замърсява и града. Според кмета Димитър Николов изграждането на Северния обход трябва да върви паралелно със строителството на четирилентовия път за Слънчев бряг, за да се избегне претоварването на ул. "Транспортна" в Бургас. Общината е поела ангажимент да участва със съфинансиране на проекта, тъй като той е от изключително значение за целия регион и за всички, които пътуват към Южното Черноморие.

Секретарят на Община Бургас Божидар Кънчев  представи пречки в съществуващото законодателство по отношение на безвъзмездното предоставяне на собственост от държавата на общините, което възпрепятства инвестициите в тези терени. Той даде пример с предоставянето на авиобаза Равнец, която би могла да се развие като индустриален парк, но според съществуващото законодателство теренът е само за обществени нужди, не и за икономическа дейност.

Заместник-кметът Красимир Стойчев постави проблема с липсата на децентрализация по отношение на корпоративния данък, който в момента постъпва изцяло в републиканския бюджет. Според него, ако той се връща в общините, средствата ще се използват за изграждането на инфраструктура и благоустройство. Той постави темата и за съвместни програми между бизнеса и училищата, за подготовка на квалифицирани кадри, които после да намират своята реализация.

В срещата взе участие и заместник-кметът по екология и европейски политики Руска Бояджиева. Тя поиска от народните представители подкрепа за удължаване на срока за кандидатстването на общините за финансиране на проекти в сектор "Рибарство". Според нея, проектната документация изисква съгласуване с няколко министерства, а крайният срок е 21 юни, което затруднява кандидатстването по програмата. 

Бояджиева подчерта, че това е проблем на всички общини, които са подготвили своите проекти. Идеята на Община Бургас е да се изгради лодкостоянка в квартал Крайморие. Бояджиева постави темата и с предстоящото председателство на България през 2018 г. и изрази мнение за необходимостта част от събитията в календара да се реализират в регионите. 

Тя информира народните представители за предстоящото през май следващата година домакинство на Бургас на Европейския морски ден, за което в града ще пристигнат над 1200 експерти от различни държави. Тя изрази надежда, че този престижен форум ще ни постави на картата на събитията по време на домакинството на страната ни.